HolotropikumA pajzsmirigyünk irányítja az egész szervezetünket - Így őrizhetjük meg egészséges működését!

A pajzsmirigyünk irányítja az egész szervezetünket – Így őrizhetjük meg egészséges működését!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A pajzsmirigy alulműködés akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormont termelni a szervezet működésének szabályozásához.

A tünetek közé tartozik a súlygyarapodás, fáradtság, depresszió, koncentrációzavar, száraz bőr, székrekedés. Ha nem kezeljük, az alul működést, ez súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A legtöbb esetben a pajzsmirigy alulműködését a Hashimoto-kór néven ismert autoimmun betegség okozza. Ez a golyva (a pajzsmirigy térfogatának növekedése) és az alulműködés egyik leggyakoribb oka, különösen nőknél.

Sok ember, aki ebben a betegségben szenved, úgy gondolja, hogy az alulműködés kezelésére elegendő az előírt gyógyszerek rendszeres szedése. Ezért fordulhat elő, hogy legtöbbször, bár gyógyszeres kezelés alatt állnak, továbbra is ugyanazon tünetekkel küzdenek, annak ellenére, hogy a vérvizsgálat eredményei normálisak.

Tudnunk kell, hogy önmagában a gyógyszerek nem gyógyítanak ki a pajzsmirigy betegségből. A tartós kezelés érdekében kötelező a megfelelő életmód és étrend betartása is.

Íme, néhány dolog, amit megtehetünk az egészséges pajzsmirigy működés érdekében!

Minden gyümölcs és zöldség általában tartalmaz olyan erős fito tápanyagokat, amelyek támogatják az immunrendszert. Autoimmun betegség okozta gyulladás esetén antioxidánsok fogyasztásával ajánlott csökkenteni a gyulladást. Éppen ezért jó minél többféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amelyből a lehető legtöbb értékes fito tápanyagot nyerhetjük a szervezet számára.

Szelén

A szelénben gazdag ételek, mint például a brazil dió, a kagyló, a tojás, a napraforgómag és a fokhagyma fogyasztása elősegíti az egészséges anyagcserét. Az élelmiszerek szeléntartalma a talajtól és a földrajzi elhelyezkedéstől függően eltérő. Az esetleges szelénhiány teszteléséhez vér-, haj- vagy körömvizsgálatot végezhetünk.

Jód

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez megfelelő jódszintre van szükség. A jód segít a pajzsmirigyhormonok szintézisében. Próbáljunk meg minél több jódban gazdag ételt fogyasztani, például tengeri moszatot, ananászt, jódozott tengeri sót, spenótot és salátát.

Kerüljük az erjesztetlen szójatermékeket tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztását

A stressz egy másik tényező, amely jelentősen negatív hatással van a pajzsmirigy egészségére és az egész immunrendszerre. Próbáljuk meg leküzdeni a stresszt azáltal, hogy részt veszünk olyan relaxációs tevékenységekben, mint a jóga, a meleg vizes fürdők, a sport különböző formái, az olvasás, meditáció, stb.

A túlzott fluorid- és brómfogyasztás, szintén befolyásolhatja a pajzsmirigy egészségét.

Kerüljük a glutén fogyasztást, ha intoleranciánk van. Számos tanulmány igazolja, hogy az autoimmun betegségek, különösen a Hashimoto-kór a glutén intolerancia hatásaként jelentkeznek.

Kerüljük a lehető legnagyobb mértékben a cukor, a koffein, a feldolgozott élelmiszerek, tartósítószerek, élelmiszer-adalékanyagok és szintetikus festékek fogyasztását. Több kutatási tanulmány szerint a kókuszolaj nagyon hasznos a pajzsmirigy alulműködésben, mert képes stimulálni a lusta pajzsmirigyet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek