HolotropikumA nosztalgia érzése felmelegíthet bizonyos esetekben

A nosztalgia érzése felmelegíthet bizonyos esetekben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy az olyan erős gondolati impulzusok, mint például a nosztalgiázás, hatással vannak ránk, és bizonyítható fiziológiai elváltozásokat okozhatnak, például megemelhetik testünk hőmérsékletét.

ferfi-almodozik

Egy fázós, didergős téli estén elmerengve a nyári, napsütötte kalandokon, kirándulásokon, avagy a haverokkal töltött marhulásokon észrevétlenül is bevédjük magunkat a megfázás ellen, azaz pontosabban szólva a lehűlés ellen.

“A nosztalgia bizonyára mindenki által tapasztalt és jól ismert érzés, és azt is tudjuk, hogy képes fenntartani a lélektani kényelmet, például képes elűzni a mostoha magány érzését, de az égő honvággyal is felveszi a harcot”, magyarázta Tim Wildschut, a Southampton-i Egyetem pszichológia tanszékének kutatója. “Mindannyian úgy vagyunk beprogramozva, hogy a nosztalgiázással saját pszichológiai komfortunkat növeljük”.

Wildschut és kollégái jónéhány kísérletet elvégeztek már hogy bizonyítsák a kapcsolatot a nosztalgia érzése és a test hőmérséklete között. Egy tanulmányban kínai és holland hallgatók önkéntesen jelentkeztek a kísérletre, mely értelmében 30 napon keresztül kellett lehetőleg folyamatosan nosztalgiába kergetniük magukat, bebizonyítva ezzel, hogy sokkal kellemesebbnek érzik így magukat a hűvös, avagy rendkívül fagyasztó téli időkben.

Nosztalgia, forró tea és sál, sapka, nagykabát? Ennyi lenne a tél elleni védekezés?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek