KuriózumA női arcpír titkai

A női arcpír titkai

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nők a rövid, látszólag jelentés nélküli érintésekre az arcbőr hőmérsékletének emelkedésével reagálnak, aminek úgy evolúciós, mint biológiai hátterei is vannak.

Fotó: photl.com

Kifejezetten az ázsiai kultúrában figyelhető meg, hogy a festményeken, de még a való életben is piros, vagy enyhén piros, festékanyaggal kenték ki magukat a hódításra elszánt nők, és nem is alaptalanul. A szakértők szerint az arcpír ugyanis növeli a vonzerőt, és nagyban befolyásolja a viselkedést is.

Elsősorban heteroszexuális nőknél figyelték meg, és leginkább akkor, ha egy férfi érinti meg őket. Azt viszont, hogy a férfiak hogyan reagálnak a hasonló érintkezésre, még nem képviselte egyetlen tudományos kutatás tárgya sem.

A brit Biology Letters című lapban nemrég megjelent kutatás 16 nő esetében vizsgálta az arc színének és hőmérsékletének változását. A kutatás hitelessége érdekében a nőkkel nem közölték a kutatás valódi célját, csupán egy sor fotó tüzetes megvizsgálására kérték fel őket. Eközben a kutatást végző tudósok véletlennek álcázva időnként itt-ott megérintették, látszólag véletlenül, a nők arcát, vállát, mellkasát, karját vagy kezét, és várták a reakciókat.

A vizsgálatokat minden alanynál kétszer végezték el: egyszer egy nő, egyszer egy férfi. Kiderült, hogy elsősorban a mellkason és az arcon elkövetett érintés váltott ki a nőkben arcszín és archőmérséklet változást, átlagosan 0,1 Celsius fok eltéréssel. Ugyanez az eredmény magasabb volt, ha a vizsgálatot egy férfi végezte.

A szakértők később azt is kielemezték, hogy a hőmérséklet ingadozása főként az orr, száj és szem háromszögben volt tapasztalható, és még nem tisztázott, hogy ugyan ezt az emelkedést az alanyok érezték-e. Amennyiben igen, úgy ez a jelenség társadalmi funkciót is kaphat, mivel köztudott tény, hogy az enyhe arcpír növeli a személy vonzerejét, ártatlanságot sugároz, és talán a történelem korai szakaszában ennek igen fontos fajfenntartási szerepe volt – ami nyílván sok minden mással együtt öröklődött.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek