KuriózumA névnapok ünneplése

A névnapok ünneplése

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem hiába mondják, hogy a magyar nemzet mulatós nemzet. Tudtad példáúl, hogy a születésnap mellet csak a magyarok tartják a névnapot? Pedig így van.

Más nemzetek nem szentelnek egy plusz napot kikapcsolódásra, felköszöntésre, és főleg nem vezetik naptár szerint, hogy melyik névnek van az ünnepnapja.

Magyarországon szokás a névnap megünneplése a születésnap mellett. Általában egy, néha kettő főbb névnap van egy napon, és több olyan, melyeket csak a részletesebb naptárak jelölnek. Szökőévben február 24-ével betoldanak egy úgynevezett szökőnapot, ilyenkor ezen a napon nem ünneplünk semmilyen névnapot, az eredetileg február 24–28-a közé eső névnapok pedig egy nappal hátrébb tolódnak.

Abban megegyezhetünk, hogy a névnapi figyelmességek, diszkrétebb felköszöntések mindenkinek jól esnek, hiszen ki tudná letagadni, hogy a figyelmességet nem kedveli. Apróság, de nemzetünk ennyivel is gazdagabb, és büszkék lehetünk arra, hogy a figyelmességnek, egymásra figyelésnek, nameg a jó pohár névnapi bornak nálunk külön szokása van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek