HolotropikumA nehézfém-mérgezés 9 gyakori tünete, amiről valószínűleg nem is tudtál!

A nehézfém-mérgezés 9 gyakori tünete, amiről valószínűleg nem is tudtál!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nehézfémek a hosszú évek során lerakódhatnak a szervezetünkben, és egy idő után számos betegség katalizátoraként funkcionálhatnak. Sokszor nem is vesszük észre, hogy mennyi nehézfém-szennyeződés kerül be a szervezetbe, hiszen úgy az ételek, italok, de még a fogászati tömések is hibáztathatóak emiatt.

A nehézfém-mérgezés 9 gyakori tünete, amiről valószínűleg nem is tudtál!

De mik is tulajdonképpen a nehézfémek?

Angolul a „heavy metals” terminust használják, de ez ne tévesszen meg, ugyanis semmilyen köze sincs a dolognak a metál zenéhez. Ezek a fémek, olyan anyagok, amelyek már nagyon kis mennyiségben is toxikus hatással bírnak, ezért is fontos odafigyelni arra, hogy milyen minőségű élelmiszereket fogyasztunk. Többek között ilyen tulajdonságú a higany, az ólom, az arzén, a tallium, és még sok más, amiket ha jobban számba veszünk, rájöhetünk, hogy nap, mint nap találkozunk velük.

A nehézfém-mérgezés tünetei kissé megtévesztőek, ugyanis könnyedén össze lehet keverni a közönséges megfázás tüneteivel, de mérgezés esetében ezek krónikussá válnak:

  • Mentális zavarok – memóriaromlás, koncentrációs zavarok, depresszió, szorongás, bipoláris zavar
  • Emésztési problémák – gyomorégés, hasmenés, székrekedés
  • Fáradtság – az agy túlterheltsége miatt
  • Fejfájás és migrén – lehet akkut, vagy krónikus
  • Gyomorgörcsök és hányinger – gyakran figyelmen kívül hagyják, főleg a nők a menstruációs ciklusuk miatt
  • Zsibbadás – főleg a végtagokban
  • Kedvtelenség és levertség
  • Légzési nehézségek – akár fulladás is előfordulhat, de ilyen esetben már nagyon komoly helyzetről beszélünk.
  • Homályos látás, vagy részleges vakság

Most, hogy látjuk, milyen tünetekkel jár egy esetleges nehézfém-mérgezés joggal vetődik fel a kérdés, hogy mégis mit tehetünk ennek elkerülése, megelőzése érdekében.

1. Változtass étrendet!

Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen magas mennyiségű nehézfém jut be a szervezetedbe, ha olyan ételeket fogyasztasz, melyek rossz minőségűek. A sok félkész étel, konzervek telis-tele vannak nehézfémekkel. Ha teheted, kerüld az ilyen típusú kajákat, és inkább fogyassz minél több friss terméket. Kerüld a tartósítószereket és adalékanyagokat és csökkentsd a cukorbevitelt is.

2. Tanulmányozd az összetevők listáját

A nehézfémek a szervezetbejutásának másik módja a kozmetikumok használata során történik. Számos krém alumínium-származékokat tartalmaz, ami a bőrön át beszívódva, bejut a szervezetbe. Inkább próbálj ki házilag is elkészíthető szépítkező szereket, mert nem csak olcsóbbak, de sokkal természetesebbek és egészségesebbek.

3. Vedd számba a konyhai eszközöket

Nem is gondolnád, hogy a konyhai eszközök káros anyagból készülnének? Manapság a legtöbb serpenyőt olyan bevonattal látják el, mely meggátolja a leragadást, ez viszont rákkeltő anyagokat tartalmaz: alumínium, nikkel stb. De találkozhatunk öntöttvas edényekkel is, melyek zománcában is szintén káros anyagokat találhatunk. Ráadásul a főzés során a hő miatt ezek az anyagok mérgező gázokká válhatnak, és belélegzés útján már be is kerülhetnek a szervezetbe. A hőmegőrző termoszok is hasonlóan károsak, így ha tehetjük, inkább cseréljük le ezeket hagyományos üvegből készül italtartókra.

4. Gyógynövényes gyógyszerek

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy már a természetes növényi eredetű készítményekkel is probléma lehet? Nem kell megijedni, a minőségi termékek megbízhatóak és tiszták, viszont a kétes eredetű gyógyszerekkel vigyázzunk! Mindig csak megbízható forrásból vásároljunk gyógyszereket, és ha tehetjük, válasszuk a minőségibbet. Lehet, hogy drágább, de az egészségünk mindennél többet ér.

Ezzel a pár változtatással, odafigyeléssel már tehetünk a saját és családunk egészségéért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek