KuriózumA NASA felküldött 8oo hangyát az Űrbe. Mi lesz velük?

A NASA felküldött 8oo hangyát az Űrbe. Mi lesz velük?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hangyák az utóbbi időben a tudósok figyelmének a központjába kerültek. Nemrég tudósítottunk a hangyák építkezési szokását vizsgáló kutatásról és a héten ismét a hangyáké a főszerep. Azonban most elhagyjuk a földi terepet és irány az Űr!

Fotó: Evan Bench/Flickr.com
Fotó: Evan Bench/Flickr.com

A NASA nyolc hangyakolóniát küldött fel a Nemzetközi Űrállomásra azzal a céllal, hogy megfigyelje, hogyan viselkednek ezek a kis teremtmények a súlytalanság állapotában.

Minden egyes kolónia közel száz hangyából áll. A kutatás végső célja a hangyák viselkedésének megértése által olyan intelligens kis robotok kifejlesztése, amelyek összhangban egymással tudnak működni és kommunikálni.

Az alapötlet abból a megfigyelésből született, hogy az egy kolónián belül élő hangyák bizonyos rendszabályok betartása által mozognak és kommunikálnak. A csápjaikat és a szaglási érzéküket használják fel ahhoz a pontos számításhoz, hogy eligazodjanak és megállapítsák, hogy miként mozog a környezetük.

Jól együttműködő csapatokban dolgozva a hangyák fantasztikus sikerrel pásztázzák fel az ismeretlen területeket élelemszerzés céljából. Amikor kis területeket fedeznek fel és járnak be, akkor körívekben mozognak, míg a nagy területek felfedezésekor stratégiát váltanak és sorba rendeződnek, hogy minél nagyobb területet átfogjanak- nyilatkozta az egyik kiemelkedő szakember Stefanie Countryman professzor (Bioserve Space Technologies)

Az űrben, ahol a körülmények másabbak a földhöz képest nagy kihívásnak van kitéve a hangya tesztcsapat. Mivel a súlytalanság állapotában a kommunikációs rendszerük zavart szenved, ezért arra lesznek kényszerülve, hogy új képességeket kamatoztassanak a tájékozódásban és kommunikációban.

A tudósok arra számítanak, hogy a kísérlet során megfigyelt adatokat az új generációs robotok vezérlőrendszerére adaptálnák, tökéletesítve azokat.

A hangyák viselkedését videofelvétel rögzíti és a történéseket a Földön elemzik a Houstoni Egyetem kutatói. Az eredményeket összevetik a Földi laborban hagyott hangyakolóniák viselkedési mintáival.

A hangyakolóniát egy emberi legénység nélküli rakétával szállították a Nemzetközi Űrállomásra ezen a héten.

A Nemzetközi Űrállomás 16 ország együttműködésének az eredménye és mintegy százmilliárd dollár befektetésű project. 2000 novemberétől az Űrállomást folyamatosan lakják. Az Űrállomás 4oo km-re van a Föld felszínétől és 90 percenként kerüli meg a Föld felszínét közel 28.ooo km/óra sebességgel

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek