KuriózumA mondat, ami egy pillanat alatt megszabadít az idegességtől, feszültségtől és stressztől

A mondat, ami egy pillanat alatt megszabadít az idegességtől, feszültségtől és stressztől

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hányszor meg hányszor voltál már annyira feszült és ideges, hogy még a vérnyomásod is felugrott, a szíved eszeveszettül dobogott, sőt még azt is hitted, hogy mindjárt agyvérzést kapsz, annyira elborult az agyad? Nagy valószínűséggel össze se tudnád számolni ezeket a pillanatokat!

Vannak helyzetek az életben, amik váratlanul érnek, amikre nem látunk pillanatnyi megoldást vagy egyszerűen képességeinket meghaladják, mégis meg kell azokkal küzdjünk. Amikor hirtelen szemtől szembe vagyunk állítva saját kiszolgáltatottságunkkal, tehetetlenségünkkel, korlátainkkal, vagy amikor hosszútávon vagyunk kénytelenek napi szinten ezekkel az érzésekkel élni, jól jönne egy csoda, ami csak úgy leemelné vállunkról ezeknek a súlyos érzéseknek a terhét.

Csodával nem szolgálhatok, de elárulom, hogy létezik egy mondat, amely nálam mindig bevált és mindig segített megnyugodnom azokban a percekben, amikor a stressz, feszültség, idegesség elkerülhetetlen volt. Most nagyon jól figyelj és próbáld megjegyezni, amit olvasni fogsz, hogy kéznél legyen és eszedbe jusson, amikor szükséged lehet rá. A mondat, ami képes megszabadítani egyetlen pillanat alatt az idegességtől, stressztől, feszültségtől, a következő:

CSAK VELED AKAROK LENNI, ISTENEM!

Egy egyszerű mondat, de magába foglal mindent, amire szükség van ahhoz, hogy feloldja benned az idegességet, feszültséget és kiútra lelj abból a stresszes állapotból. Tehát hogyan is működik ez a mondat, mi rejtőzik benne? Elmagyarázom. Olvasd el még egyszer a mondatot és te is megtapasztalhatod, felfedezheted, hogy mennyi mindent rejt magában ez az erős mondat! Éspedig, benne van:

1. Szándék, hajlandóság, új irány

Már csak a puszta, őszinte szándék megfogalmazódása benned és kifejezése az iránt, hogy ez a feszültséggel teli állapot megszűnjön, véget érjen elég arra, hogy egy kicsit eltávolodj, kilépj abból az energia örvényből, ami éppen beszívott. Az, hogy kifejezed, hogy valahol máshol akarsz lenni és nem ebben a feszültségben, segít lezárni az éppen zajló romboló folyamatok sorozatát és kaput nyit valami másnak.

A szándékoddal egyidőben hajlandóságod is benne van a mondatban: hajlandó vagy megtenni azt az utolsó erőfeszítést, ami ahhoz kell, hogy a benned levő feszültség megszűnjön. Hajlandó vagy valami másra és nyitott vagy arra, hogy változzon a helyzeted.

Észre se veszed, de mindez új irányt szab a feszültségnek, ami eddig csak benned, belül forrongott. Segít eltávolodni a feszültségtől, kilépni belőle, felszusszanni. Energiáid új irányt keresnek. Ahogy kimondod gondolatban vagy szóban ezt a mondatod, abban a pillanatban elernyednek a feszültségtől megdermedt izmaid. Érzed a testedben is, mintha vége lenne a kínnak, lejárt, megnyugodhatsz, valami új veszi most kezdetét. Az energiáid iránya pedig, egyre jobban kezd eltolódni Isten felé.

2. Meghívás és jelenlét

A szándék, hajlandóság megfogalmazása nem csak azt jelenti, hogy akarod, hogy a feszültségnek vége legyen, hanem, hogy a feszültség helyett egy olyan helyre, állapotba vagy hajlandó belépni, ahol ennek a feszültségnek nincs hatalma sem feletted, sem más felett. Isten jelenléte megköveteli a csendet és a békét, a nyugalmat és derűt.

Hiszen ahol Isten jelen van, ott nem igazán van helye a kétségnek, vádaskodásnak, ellenségeskedésnek, haragnak, dühnek, feszültségnek, keserűségnek, szomorúságnak, rettegésnek. Ha ezek jelen is vannak, akkor nagyon kell erőlködjünk, küszködjünk, hogy ezeket valahogy abba a jelenlétbe begyömöszöljük. Ha hajlandóságot mutatunk arra, hogy Istent meghívjuk jelenünkbe – abba, ami éppen bennünk vagy körülöttünk zajlik – hajlandóak kell legyünk lemondani arról a kényszerünkről, hogy további feszültséget generáljunk vagy fenntartsunk.

3. Bizalom, önátadás, együttműködés, ráhagyatkozás

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy megtegyünk a szükséges lépeseket, erőfeszítéseket ahhoz, hogy a feszültségnek, idegességnek véget vessünk. Egyrészből azért, mert a feszültség annyira magába szív, hogy lehetetlenség másra koncentrálni.

Olyan ez, mint egy mókuskerék, amit a végtelenségig taposunk. Nagyon sokan épp azért nem mernek kiszállni a mókuskerekükből, mert nem tudják, hogy mi vár rájuk a feszültségen kívül. Félnek az ismeretlentől, attól, hogy nem lesz erejük megbirkózni azzal, ami még rájuk vár. Pedig minden jobb, mint abban a feszültségben lenni. A „csak veled akarok lenni, Istenem” mondatban megfogalmazódik az bizalom is, amivel magunkat Isten akaratára bízzuk, a hajlandóság, hogy Vele együttműködjünk.

4. Emlékezés, megerősítés

Feszültségből, idegességből, stresszből kilépni nem lehet csak egy kicsit. Vagy véget akar vetni neki az ember, vagy nem. Lemondani a feszültségről sem lehet részletben – vagy elengedi teljesen az ember, vagy nem. Istennel egy helyen sem lehet lenni fél lábbal – vagy ott vagyunk tiszta szívből, őszintén vagy sehogy. A mondat eleji „csak” szócska segít téged abban, hogy határozott légy és döntést tudj hozni. Ad egy energia löketet, ahhoz, hogy a feszültség örvényében erőre kapj megtenni egy utolsó erőfeszítést. Ugyanakkor nyomatékosítja a szándékodat, a kizárólagosságával pedig „elzárja a feszültség csapját”.

Valósággal kitép a feszültség, idegesség, kétségbeesés, félelem, szomorúság karmai közül. Arra kényszerít, hogy a sarkadra állj és a hátad mögött becsukódjon a feszültség ajtaja. Irányt ad az energiáidnak és csakis Istent engedi be a jelenedbe, senki és semmi mást. Lehet így kicsit drasztikusan hangzik, de hidd el, erre van szükséged. Másképp nem fog menni.

Minél többet gyakorlod és ismétled magadban a mondatot, annál jobban megszelídül benned és majd azon kapod magad, hogy a legnagyobb feszültség közepette is elég csak rá gondolni, és mosolyogva ringat bele a nyugalom állapotába.

5. Akkor is működik, ha nem vagy istenhívő

A mondat akkor is hasznodra válik, ha éppen nem vagy hívő. Az „Isten” szót helyettesítheted azzal, ami a leginkább közelebb áll hozzád. Vagy éppen semmivel sem, ha úgy kedves a lelkednek. Elég ha annyit mondasz „csak veled akarok lenni”, hiszen a szándék, hajlandóság, irányváltás, meghívás, jelenlét, önátadás, bizalom ugyanúgy benne van, pont abban a minőségben, ami mindezt neked viszonozni fogja.

Napjainkban rengetegen élünk stresszben, feszültségben, folytonos aggódásban, szorongásban, félelemben, bizonytalanságban. Ha csak egy icipicit is tehetsz magadért és szeretteidért, hogy jobb és könnyebb legyen, ne sajnáld azt megtenni. Gondolkozz el azon, amit olvastál. Lehet, hogy most első olvasásra idegenkedsz tőle, de ismételd magadban a mondatot, barátkozz meg vele, engedd magadban visszhangzani.

Biztos vagyok benne, hogy amikor szükséged lesz rá, pontosan eszedben fog jutni ez az erőteljes mondat: „csak veled akarok lenni, Istenem!”. Használd bizalommal és oszd meg ezt a bejegyzést szeretteiddel, hogy nekik is hasznára váljon.

Szeretettel:
Birtalan Katalin

Birtalan Katalin a Lélekmunka című könyv szerzője, a Filantropikum.com olvasóival osztotta meg gondolatait.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek