Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, amely nem engedi, hogy a különböző kórokozók, baktériumok, vírusok megbetegítsenek. Nem mindig működik megfelelően, de a kutatók megtalálták a gyors regeneráció módját.

Mindössze három nap elegendő ahhoz, hogy az immunrendszerünk teljesen regenerálódjon, és képes legyen távol tartani a fertőzéseket – derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem tudósainak tanulmányából.

Hogyan regenerálódik az immunrendszer 72 óra alatt

A kutatók szerint ehhez három napos teljes, úgynevezett fekete böjtre van szükség. A vizsgálat hat hónapig tartott, ezalatt egereken és embereken egyaránt tesztelték a hatásait.

Fekete böjt során megvonjuk magunktól a szilárd táplálékot, csak vizet és gyógyteákat fogyasztunk. Ezidő alatt kerülni kell a fizikai aktivitást, munkát. Lehetőleg sokat pihenjünk, maradjunk otthon, de az is fontos, hogy ne legyünk egyedül a lakásban, mindig legyen valaki mellettünk.

Az egyik fő hatás, amelyet mindkét esetben megfigyeltek, a fehérvérsejtek – más néven leukociták – csökkenése volt, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer megfelelő működésében. A leukociták a nyirokrendszerben és a szövetekben találhatók, védenek a fertőzésekkel szemben, valamint az allergia elleni küzdelemben és a rák elleni védelemben is fontos szerepük van.

Az egerek esetében a böjt ideje alatt a fehérvérsejtek gyorsan regenerálódtak, és ezáltal regenerálódott az immunrendszer.

„A böjt zöld utat ad az őssejteknek, hogy szaporodjanak és újjáépítsék a teljes immunrendszert” – mondta Valter Longo, gerontológus, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora.

A böjt másik hatása, az IGF-1 hormonok csökkenése, amely összefügg az öregedési folyamattal, a tumorok fejlődésével és a rák kialakulásának kockázatával.

A rákos betegeknél végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy azok a betegek, akik böjtöltek, sokkal jobban védve voltak a kemoterápia toxikus hatásaival szemben.

„A kemoterápia életeket ment, de súlyos megrázkódtatásokkal jár az immunrendszerre nézve, és a tanulmány kimutatta, hogy azok a betegek, akik betartják ezt az időszakos böjtöt, könnyebben viselik a kemoterápia hatásait” – mondta Tanya Dorff, a kaliforniai USC Egyetem professzora.

Természetesen ilyen esetekben a 72 órás böjtölésről szóló döntést meg kell vitatni az orvosokkal, és rendszeres felügyeletre van szükség.

Egészséges emberek esetében azonban az időnkénti fekete böjt jótékony hatással lehet. Ugyanakkor idős emberek esetében is hatékony lehet ez a módszer.

A cikk csak tájékoztató jellegű, mielőtt nekifognál a fekete böjtnek kérd ki orvosod véleményét!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.