Kuriózum" A modern férfi inkább az anyjára fog hasonlítani, mint az apjára"...

” A modern férfi inkább az anyjára fog hasonlítani, mint az apjára” – Az elnőiesedő férfiak korát éljük

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nemi szerepek megváltoztak a modern társadalmakban, ami többek közt azzal járt, hogy a férfiak hétköznapi magatartása is változáson ment át. Míg 25-30 éve megmosolyogták azt a férfit, aki nem volt képes kicserélni egy biztosítékot, vagy nem tudta megjavítani a csepegő csapot, addig napjainkban egyre kevesebb olyan fiatal férfi van, aki az apjához hasonlóan jól értene a különböző szerelésekhez, barkácsoláshoz stb.

ferfi

Nemrég a DIY Homebase cég bejelentette, hogy kénytelen bezárni üzleteinek negyedét, mivel alkalmazkodnia kell a megváltozott valósághoz: az utóbbi időszakban született férfigenerációk tagjai egyre kevésbé érdeklődnek a barkácsolás, a háztáji munkák, szerelések iránt. A valóság az, hogy az elmúlt években az egész DIY-szektor (csináld magad mozgalomra épülő iparág) hanyatlik, és ennek csak részben oka a gazdasági válság – írja a The Telegraph.

Az okok közt szerepel az is, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a saját lakást, kertes házat, a bérlakásokba meg magától értetődően nem fektetnek a bérlők. A másik jelentős ok viszont az, hogy a 20 és 30 év közötti férfiak már nem mutatnak olyan nagy érdeklődést és hozzáértést a férfiaknak tulajdonított háztáji tevékenységekkel szemben.

A felmérések azt mutatják, hogy a 18-24 év közötti férfiak csupán 5 százaléka lenne hajlandó megjavítani egy szivárgó vízcsapot. Amennyiben marad a jelenlegi trend a DIY-szektor teljesen eltűnhet 2040-re. A lap szerint napjainkban már nem divat a maszkulin férfiasság, a férfierő és az izmok, és már az sem menő, ha egy férfi egy kalapács és egy csavarhúzó segítségével szinte bármit képes megjavítani.

A nemek közti egyenlőség, a feminizmus eszméi miatt egyre több férfi dönt úgy: eljött az ideje annak, hogy a női oldalukat is felfedezzék – írja Martin Daubney, a lap újságírója. Megjegyzi, hogy az egyenlőség hajszolása közben senki sem tette fel a kérdést, hogy a feministák győzelmének az árát nem-e a férfiaknak kell megfizetni?

Amennyiben minden maszkulin megnyilvánulást automatikusan szexistának bélyegeznek, akkor ami a férfi identitásból marad az teljesen meg lesz fosztva a férfiasságtól – véli a szerző. Hozzátette: egy olyan korban, amikor a férfiaktól azt várják el, hogy egyre több pelenkát mossanak, ruhát teregessenek, a konyhában sürögjenek forogjanak és ugyanolyan jól főzzenek, mint Jamie Oliver, szinte kínossá, szégyellnivalóvá válik férfias tevékenységekhez érteni.

Az eredmény pedig az, hogy számos modern férfi inkább az anyjára fog hasonlítani, mint az apjára, míg sok esetben nők lesznek azok, akik a nadrágot viselik. Daubney szerint lehet, hogy nehéz elfogadni és nem is divatos felfogás, de egyes férfiak akkor jobbak, ha hagyják a hagyományos szerepeiket játszani, amelyet megértenek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek