HolotropikumA mesterséges vese gyógyíthatja a veseelégtelenséget, páciensek ezrei szabadulhatnak meg a dialízistől

A mesterséges vese gyógyíthatja a veseelégtelenséget, páciensek ezrei szabadulhatnak meg a dialízistől

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A vesék fő szerepe a vizelet termelésével a vérből származó hulladékok, folyadékok és ásványi anyagok szűrése és eltávolítása. Amikor ez a páros szerv elveszíti ezt a képességét, salakanyagok és folyadékok halmozódnak fel a szervezetben, ezáltal megemelkedik a vérnyomás, és bekövetkezik a veseelégtelenség.

Amikor a vese elvesztette működőképességének körülbelül 90%-át, az ember végső stádiumú vesebetegségben szenved.

Közel 750 000 amerikait és világszerte körülbelül kétmillió embert kezelnek végső stádiumú vesebetegség (ESRD) miatt, és szembesülnek azzal a kihívással, hogy megfelelő szervet találjanak az átültetéshez.

A Vese Projekt (The Kidney Project) kutatócsoportja azonban Shuvo Roy és William H. Fissell vezetésével egy beültethető bio-mesterséges vese kifejlesztésén dolgozik, ami kiküszöbölhetné a dialízis szükségességét, és rendkívüli segítség lehetne a donorhiányban.

2019 novemberében a csapat bejelentette, hogy a UCSF (Kaliforniai Egyetem San Francisco) tudósainak sikerült beültetniük egy körülbelül kártyapakli méretű működő emberi vesesejteket tartalmazó bioreaktor-prototípust sertésekbe, anélkül, hogy a tesztalanyokat károsították volna. A készülék nem váltott ki immunreakciót és nem okozott vérrögképződést az állatokban.

Roy szerint ez mérföldkő volt a technológia fejlődésében.

„Ez az első bizonyíték arra, hogy a vesesejtek immunszuppresszió nélkül is sikeresen beültethetők egy nagy állatba, és azok a funkciójuk ellátásához is egészségesek maradhatnak. Ez kulcsfontosságú számunkra. Az eredmények alapján most koncentrálhatunk a bioreaktor méretének növelésére, és arra, hogy kombináljuk azt a mesterséges vese vérszűrő komponensével.”

A The Kidney Project egy olyan eszközt fejleszt ki, amelyben van egy hemofilter, vagy egy vérszűrő rendszer, amely a toxinokat a szilícium membránokon keresztül vezetve távolítja el.

Ezenkívül bioreaktora van, tenyésztett emberi vesesejtekkel, amelyek úgy viselkednek, mint egy tényleges emberi vese. A csapat jelenleg a klinikai vizsgálat jóváhagyására vár.

Fissell elmagyarázza, hogy az eljárás hasonló lesz a vesetranszplantációs műtéthez, és általános altatásban fogják végezni.

Amikor a bionikus vese általánosan elérhető lesz, az eljárást bármelyik kórházban elvégezhetik, képzett transzplantációs műtéti csoporttal.

Fissell hozzáteszi, hogy ez a projekt egyfajta hibrid a jelen és a jövő között.

„Jelenleg az egyetlen dolog, amit veseelégtelenségben szenvedő betegeknek kínálhatunk, a 40 éves dialízis technológia, amely tökéletlen. 15 év alatt a tudományos kérdések megválaszolása helyett olyan mérnöki megoldások kifejlesztése felé haladtunk, amelyek nem igényelnek vérhígítót, immunszuppresszánsokat, pumpákat és vezetékeket. Csak készpénzre van szükségünk a megvalósításához, és a lehető legkeményebben és gyorsabban dolgozunk.”

Roy becslése szerint hosszú út áll még előttük, annak ellenére, hogy jól haladnak:

„Az ilyen komplex sejtterápia klinikai előállítása nem lesz egyszerű feladat – például jelentős beruházásokat igényel a sejtek előállításához és a fertőzési lehetőségek elkerüléséhez szükséges, a GMP (Good Manufacturing Practice – A helyes gyógyszergyártási gyakorlat) létesítményekben történő vizsgálatokhoz. Most megerősödött, hogy erőfeszítéseink a megfelelő úton haladnak előre.”

Forrás: ScienceDaily

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek