HolotropikumA mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat

A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető – állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza.

alkohol

Az American Journal of Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a Bostoni Orvostudományi Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy évente húszezren halnak meg az Egyesült Államokban szeszesital-fogyasztás előidézte rákban, ami az összes rákos elhalálozás mintegy 3,5 százalékát teszi ki.

Vizsgálatuk szerint kiváltképpen a nők körében veszélyes a helyzet, mert nem tudatosodik bennük kellőképpen a visszafogott alkoholfogyasztás és a rák kialakulása közötti kapcsolat. Az adatok azt jelzik, hogy a szeszesital-fogyasztásra visszavezethető mellrák évente hatezer amerikai nő életét követeli, az összes mellrákos elhalálozás 15 százalékát.

Nagyobb odafigyeléssel, annak tudatosításával, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is veszélyekkel jár, évente több ezer nő életét lehetne megmenteni – húzták alá a kutatók.

Hasonló eredményekre jutottak brit szakemberek is. Egy 2011-es felmérésük alapján az összes rákos eset négy százalékát – évi 12 ezer 500 megbetegedést – szeszesital-fogyasztásra lehetett visszavezetni a szigetországban.

A The Daily Telegraph című brit lap idézte Mark Bellis professzort, a liverpooli John Moores Egyetem professzorát, aki elmondta, hogy az alkohollal kapcsolatba hozható elhalálozásokon belül a legnagyobb arányban a rák képviselteti magát, évente kilencezer ember halálát okozva. A szeszesital-fogyasztással összefüggő mellrákban elhunyt nők száma évi 1500 a szigetországban.

„Ami a rák kockázatát illeti, nincs biztonságos mérték az alkoholfogyasztásban” – fejtette ki a professzor.

Megítélése szerint a szeszesital-fogyasztás ártalmaira rámutató nyilatkozatok hatását torzítják az alkohol egészséges hatását hangsúlyozó közlések, például az a vélelem, hogy napi egy-két adag (pohár) alkohol jó a szívre.

„A védelmi hatás kizárólag az idősebb korosztályra érvényes, és ha valaki fél pohárnál többet megiszik esténként, a jótétemény máris odavész… A legtöbb ember alkoholfogyasztása minden, csak nem egészséges” – közölte Bellis.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek