A kertek sarkában megbújó, de nagyobb területek benövésére is képes menta elsősorban teának nagyon finom, de most egy kutatás során azt derítették ki, hogy ha rendszeresen lecsípünk egy-egy mentalevelet és azt szagolgatjuk, kevésbé fogjuk kívánni az ételt, ezáltal a kalória bevitel is csökkenni fog, amelynek a fogyókúrázók örvendhetnek a leginkább.

Fotó: Anna/Flickr.com
Fotó: Anna/Flickr.com

Főként az ünnepek környékén érdemes a mentát kézbe venni és bele-bele szagolni, hiszen így azok a személyek, akik súlyproblémákkal küzdenek, könnyebben féken tarthatják a finom ételek, desszertek utáni vágyakozásukat.

A Jezsuita Egyetem kutatói önkéntesek segítségével végeztek egy kísérletet, 5 napon keresztül, 2 óránként a mentából kinyert illóolajat szagolgattak. A vizsgálat végére, az önkéntesek beszámolói szerint jelentősen csökkent az éhségérzetük, így ezen időszak alatt 3485 kevesebb kalóriát fogyasztottak el, mint máskor.

Az elmélet szerint nem bonyolult a képlet, hiszen a menta erős szaga egyszerűen elvonja az agy figyelmét az éhségről. Egy korábbi kísérlet során a szakértők azt fedezték fel, hogy a menta aromáját belélegző sportolók esetében nőtt a motiváció és az energiaszintjük is megemelkedett.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.