HolotropikumA mély légzés hatalmas segítség: 7 pozitív egészségügyi hatása van!

A mély légzés hatalmas segítség: 7 pozitív egészségügyi hatása van!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudatos, mély légzés hihetetlenül egészséges, felszabadítja a szervezetből a méreganyagokat, megnyugtat és serkenti az emésztést.

Rendszeres gyakorlás által a megfelelő légzéstechnika biztosítja a belső békét és a kiegyensúlyozott hangulatot!

1. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Ha pánikba esel, légzésed gyors és ideges lesz, a szapora szívverés következtében a normális légzési folyamat megváltozik. A mély légzés azonban szabályozza a paraszimpatikus idegrendszert, elősegíti a relaxáció állapotát, megnyugtatja a szívet és az elmét.

Ha lassan és folyamatosan oxigénhez jut a test, az izmok pihenni tudnak. Ilyenkor a szimpatikus idegrendszer megakadályozza, hogy túl sok kortizol és adrenalin jusson a szervezetbe, így a test és az elme nyugodt marad.

2. Megszabadít a méreganyagoktól

Amikor kilégzünk, a test felszabadítja a felhalmozódott méreganyagok nagyrészét. A szén-dioxid természetes toxikus hulladék, amely a test anyagcseréjéből származik, ezért rendszeresen meg kell szabadulni tőle. Ha a tüdő megszokja a rövid, összeszorult légzést, akkor nem tud megszabadulni az összes méreganyagtól a szervezet. Ehhez azonban naponta 2-3 alkalommal legalább 10 percen keresztül kell gyakorolni a mélylégzést.

3. Csökkenti a fájdalmat

Időnként öntudatlanul is mélyebb levegőt veszünk, amikor valami fáj. Ez az agy mechanizmusa, amely akkor aktiválódik, amikor meg ütjük magunkat, vagy megsérülünk. De ha olyan krónikus fájdalomtól szenvedünk, mint pl. az artritisz, lupus vagy fibromialgia, akkor jobb többször mélyet lélegezni. Próbáld néhány másodpercig visszatartani a lélegzeted, majd vegyél mély lélegzetet. Így felszabadulnak az endorfinok, a test által termelt természetes fájdalomcsillapítók.

4. Javul a testtartás

A mély légzés egyik legfontosabb és legérdekesebb előnye a testtartás, különösen a hát és nyaki gerinc tartásának javítása. Amikor a tüdő levegővel telik meg, a gerincet arra ösztönözzük, hogy helyes és kiegyensúlyozott pozícióba kerüljön.

5. Serkenti a nyirokrendszert

A nyirokrendszer az immunrendszer elengedhetetlen része. Szerepe többek között, hogy a nyirokfolyadékkal eltávolítja a testből az elhalt sejtek maradványait és más szennyeződéseket. A mély légzés hozzájárul ehhez a folyamathoz, mivel serkenti a vérplazma keringését, ami elősegíti a test megfelelő működését.

6. Védi a szív egészségét

Érdekes, hogy az aerob testmozgás (cardio) zsírt használ fel energiaforrásként. Az anaerob (erő) gyakorlatok pedig glükózt használnak fel.

7. Serkenti az emésztést

Azáltal, hogy a test nagyobb és egyenletesebb oxigénellátást biztosít, ez megfelelő módon eloszlik az emésztőszervekben is, így azok jobban működnek. Ugyanakkor javul a vérkeringés, valamint a béltraktus mozgása is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek