HolotropikumA méhnyakrák rizikója: Papiloma vírus

A méhnyakrák rizikója: Papiloma vírus

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A humán papiloma vírus egy DNS vírus, amelynek több mint 100 típusa ismert. Közülük hozzávetőleg negyven terjed nemi úton. A HPV fertőzés az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő vírusos fertőzés és meghatározó faktor a méhnyakrák kialakulásában.

Fotó: Free Stock Photo
Fotó: Free Stock Photono

A klinikai, patológiai és genetikai aspektusok alapján két nagy csoportot különböztetünk meg: csökkent rákkeltő, illetve magas rák kockázattal járó típusokat. A 6, 11, 41, 42, 43, 44-es típusok alacsony rizikót jelentenek a méhnyakrák kialakulásában. Ezek a bőrön megjelenő kinövéseket, kondilómákat okozzák. A magas rákkeltő rizikóval rendelkező vírusok a méhnyak sejtrétegén rendellenes elváltozásokat okoznak, amely elváltozások kezelés nélkül a méhnyak rákos elváltozásához vezetnek. 85%-ban a 18,16-os típusú vírus tehető felelőssé az elváltozásokért.

A vírus terjedése

A vírus nagyon elterjedt. Leggyakrabban a férfiak hordozzák és adják tovább. Az aktív nemi életet élő nők életük folyamán 80%-os arányban kerülnek érintkezésbe a vírussal. Nemi életet nem élő fiatalok körében a fertőzés ritka. Az óvszer használata csökkenti a rizikót, de nem jelent teljes biztonságot, mivel a nemi szervek közelében levő bőr is vírushordozó lehet.

A vírus terjedésének egy másik módja a fertőzött anyáról szülés során a magzatra való terjedés. Direkt fertőzés esetén a bőr apró sérülésein át is bejuthat a vírus.

A fertőzés kialakulása

A hámsejteket elérve a vírus lappangó gyulladást okoz. A fel nem ismert és kezeletlen fertőzés folyamatosan fejlődik daganatos elváltozás fele. A HPV fertőzés leggyakrabban fiatal nők körében mutatható ki, így a méhnyakrák kialakulásának kockázata 35 év után jelentősen nő.

Hajlamosító tényezők

A nemi élet túl korai elkezdése, a nem megfelelő higiénia, a gyakran váltakozó partner, más nemi úton terjedő fertőzések elősegítik a HPV fertőzés kialakulását. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy szintén hajlamosító tényezőként szerepel a cigaretta, fogamzásgátló gyógyszerek és a méhnyak sérülései.

Az epidemiológiai kutatások egyértelmű ok-okozati összefüggést találtak a 16,18-as típusú HPV fertőzés és a méhnyakrák kialakulása között. Kimutatták, hogy 99,7%-ban a méhnyak malignus elváltozásainál jelen volt a papiloma vírus DNS-e. Ezért vált szükségessé a szűrés bevezetése, amelyet mindig egy Papanicolau teszt előz meg. Amennyiben a méhnyak hámsejtjein a teszt gyanús elváltozást mutat ki, szükséges a virológiai tesztet is elvégezni.

A méhnyakrák elleni küzdelemben így fontos szerepet kap a megelőzés, megfelelő higiéniai, védekezés, helyes életmód, a rendszeres szűrővizsgálat. Napjainkban a leggyakrabban előforduló rákkeltő típusok ellen megelőzésként védőoltás áll rendelkezésre. A védőoltásra alkalmas korcsoportokkal illetve a védőoltás hasznosságával kapcsolatos információkat szakorvos ad, a döntés pedig egyéni kell legyen figyelembe véve úgy az életvitelt, mint a rizikófaktorokat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek