HolotropikumA méhnyakrák 8 korai figyelmeztető jele!

A méhnyakrák 8 korai figyelmeztető jele!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nőket érintő, a méhnyakban kialakuló rosszindulatú daganat egyáltalán nem gyerekjáték, ezért érdemes még időben kérni a védőoltás beadatását, valamint a rendszeres szűrővizsgálatra is el kell menni.

A méhnyakrák 8 korai figyelmeztető jele!

A Mayo Clinic szakemberei szerint a betegség kialakulásában szerepet játszhat a humán papiloma vírus, amely akár évekig is lappanghat a nő szervezetében, mielőtt a sejtekben elváltozást idézve elő daganatos megbetegedést válthat ki.

A méhnyakrák korai stádiumában még nagy sikerrel gyógyítható, ahogyan a többi rosszindulatú daganat is. Ezért fontos, hogy ismerd a betegség tüneteit, így most következzen a 8 legkoraibb tünet, amelyet ne hagyj figyelmen kívül.

1. Fájdalom és duzzanat a lábakban

Ha nem erőltetted meg a lábaidat, és nem tudod, hogy mi lehet az oka a fájdalomnak, dagadásnak, akkor ez lehet a méhnyakrák egyik korai tünete. Mivel a daganat növekedésnek indul, nyomást gyakorol a medence idegfalára, aminek következtében kialakul a fájdalom a lábakban. Ha ezt tapasztalod magadon, kérj egy időpontot a nőgyógyászodtól.

2. Abnormális hüvelyi folyás

Ha bármilyen abnormális hüvelyi folyást észlelsz, keresd fel a nőgyógyászodat, főként ha a váladék kellemetlen szagú, vagy fura színű. Ha kialakulóban van a rák, akkor a rosszindulatú sejtek elvonják az oxigént más sejtektől, amelyek elhalnak, lebomlásukkal pedig kellemetlen szag és elszíneződés is kialakulhat. Ha vérnyomokat találsz a hüvelyváladékban, akkor az első utad az orvoshoz vezessen.

3. Hüvelyvérzés

Azok, akik nem tartják számon a menstruációs periódusukat, könnyen összetéveszthetik a havi vérzést egy esetleges vérzéssel, amelyet például a méhnyakrák kezdeti stádiuma idézhet elő. Ezért fontos, hogy nyomon kövesd a ciklusod, mert ha azon kívül következik be a vérzés, az már okot adhat az aggodalomra.

4. Kellemetlen érzés vizeletürítés közben

A húgyúti fertőzés, gyulladás egyik tünete lehet a kellemetlen érzés vizelés közben, ami megnyilvánulhat enyhe fájdalomban, szúró, csípő érzésben. Szakértők szerint azonban a méhnyakrák is állhat a háttérben, ezért ajánlott szakemberhez fordulnod, ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon.

5. Kevésbé élvezhető az együttlét

És ennek semmi köze a libidóhoz, hiszen ha megbetegedik a méhnyak, akkor az együttlét közben hirtelen fájdalmak jelentkezhetnek. Ha ez gyakran előfordul mihamarabb keress fel egy nőgyógyászt.

6. Fájdalom a medencében

A menstruációs ciklus során előfordulnak fájdalmak, görcsök a medence körül, de ha konkrétan a medencében alakul ki a fájdalom, amely heves és erős, akkor az a méhnyakrák egyik tünete lehet.

Az Anderson Cancer Center egyik orvosa szerint, ha a gyomorban alakul ki puffadás, kellemetlen gázképződés, emésztési zavar és görcsölés, akkor azt a petefészek rosszindulatú daganata is okozhatja, így a tünetek tapasztalása után gyorsan orvoshoz kell menni.

7. Súlycsökkenés és fáradtság

Ha nem fogyókúrázol, és mégis hétről hétre fogysz, ráadásul még fáradékony, erőtlen is vagy, akkor a háttérben méhnyakrák húzódhat. Jó, ha minél hamarabb felkeresel egy orvost.

8. Szabálytalan menstruációs ciklus

A legtöbb nőnél a 25-28. napon bekövetkezik a menstruációs ciklus, viszont ha kimarad, szabálytalanul jelentkezik, akkor ott valami probléma lehet, amit ki kell vizsgálni, ugyanis a probléma mögött lehet a méhnyakrák is, főként akkor, ha korábban rendben ment minden, és most felborult a rendszer.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek