KuriózumA manipulatív emberek 9 stratégiája: téged is könnyen el lehet bizonytalanítani?

A manipulatív emberek 9 stratégiája: téged is könnyen el lehet bizonytalanítani?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A csalás egyik legkifinomultabb és legárnyaltabb módja a manipuláció. Valamiért mindannyiunkban egyaránt megtalálható a manipulációra való hajlam, de vannak akik az átlagnál is mesteriebben tudják úgy mozgatni a szálakat, hogy az számukra a legjövedelmezőbb legyen.

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a manipulatív emberek a társaikat egyfajta „eszközként” tekintik, amivel elérhetik a céljaikat. Sokszor több alkalommal is besétálunk a csapdáikba, mire észbe kapunk, hogy már megint csak kihasználtak.

Ám erre rájönni sem olyan egyszerű, mert sokszor elhitetik velünk, hogy ők az áldozatok és mi állunk az erő sötétebbik oldalán. Módszereik között olyan trükköket lelhetünk fel, mint a passzív agresszió, bűntudatkeltés, hízelgés, hazugságok, hitegetés … csak hogy a legizgalmasabbakat említsem.

Egy biztos, ellenük csak úgy vehetjük fel a kesztyűt, ha kellő magabiztossággal és temperamentummal állunk ki a sajt nézőpontunk mellett, viszont az sem árt, ha pontosan tudjuk, hogy hogyan is működnek a manipulatív emberek.

1. A manipulálók abszolút nem foglalkoznak azzal, hogy a céljaik elérése érdekében milyen helyzetekbe kényszerítik fele a többieket. Csak az lebeg a szemük előtt, hogy a saját jólétük biztosítva legyen és csak ez számít.

2. A manipulálók nem tudják, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy „mindennek van határa”. Nem törődnek azzal, hogy számodra mi kényelmetlen és mi nem, ha valami olyan dolgot erőltetnek rád, amit egyáltalán nem tennél magadtól, ne várd a bűntudatod a részükről, mert ilyen náluk nem létezik.

3. Folyamatosan hárítják magukról a felelősséget, és mindig másokat hibáztatnak. A saját tetteikért sosem vállalják a következményeket és mindig úgy osztják a lapokat, hogy valaki más vigye el helyettük a balhét.

4. A végtelenségig képesek kihasználni mások jóhiszeműségét. Ha egy kicsit is látják rajtad, hogy segítőkész vagy, jólelkű és kedves, akkor addig szipolyoznak, míg ezekből semmi sem marad benned. Ne dőlj be a dicséreteknek, mert ezekkel is csak arra buzdítanak, hogy még inkább erődön felül teljesíts.

5. A manipulálókat a legkönnyebben úgy szúrhatod ki, hogy megfigyeled, miket is mondanak rólad a hátad mögött, ugyanis előszeretettel kamatoztatják élénk fantáziájukat különböző történetek kiszínezése révén, aki sokszor akár rossz fényt is vethet rád.

6. Sose pazarold arra az idődet, hogy bizonyítgass az embereknek. Ne magyarázkodj és ne próbáld helyre hozni azt, amit a hátad mögött beszélnek rólad. Aki ismer, az úgyis tudja milyen vagy, aki meg bedől a szóbeszédnek, az sosem érdemel meg téged.

7. Az embereket mindig a tetteik alapján ítéld meg, ne a szavaik alapján. A cselekedetek és az üres szavak között óriási különbség van. Ha így vizsgálod az embereket, biztos vagyok benne, hogy pontosan látni fogod kivel érdemes kapcsolatot teremts.

8. És a színlelésnek se hagyd, hogy megtévesszen. Attól, hogy valaki színleli, hogy jó ember, még nem az. Idővel úgyis mindenkinek előjön a valódi arca, és ott már semmilyen trükk sem segít.

9. Mindig gondolkozz tiszta fejjel: miben hiszel, kinek hiszel? Ha biztos vagy önmagadban és a saját értékrendszeredben, akkor bármilyen manipuláció áldozatává is válj helyén fogod kezelni az ügyet és nem engedsz a befolyásoknak.

Fotó: Netflix/Instagram

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek