HolotropikumA májbetegség 9 leggyakoribb tünete, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

A májbetegség 9 leggyakoribb tünete, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A máj felbecsülhetetlen szervünk. Minden nap óriási dolgokat tesz azért, hogy szervezetünk egészséges maradjon és megfelelőképp tudjunk funkcionálni. A májunk a felelős a méreganyagok kiszűréséért, sőt, még abba is besegít, hogy az elfogyasztott táplálékból valódi energiát nyerhessünk, ez az a belső szervünk, amely a tápanyagokat olyan vegyületekké alakítja, amelyekre nap mint nap szüksége van a testünknek.

Ennek tükrében igen nagy galibát képes okozni, ha valami probléma adódik a májunkkal. De hogyan vehetjük észre, hogy májunk nem funkcionál megfelelőképpen?

A májprobléma leggyakoribb tünetei:

1. Fájdalom és kellemetlen érzés a has felső területén

Ha a máj nem úgy működik, ahogy kellene, akkor kellemetlen érzés vagy akár fájdalom is jelentkezhet a has felső részén. A felpuffadt gyomor szintén lehetséges jele annak, hogy valami baj van a májjal.

2. Hányinger

A hányinger sok probléma elsődleges tünete lehet, így a májproblémáé is. Főleg zsíros ételek fogyasztása után jelentkezhet, és további tünetekkel (szédülés, émelygés, hányás, hasmenés) is kiegészülhet.

3. Bőrproblémák és a szemfehérje besárgulása

Ha a máj nem működik megfelelőképpen, az egyből megmutatkozik a bőr állapotán bőrirritáció és kiütések formájában. Ha a szemfehérje sárgássá válik, akkor ott már komoly gond van, mivel a vér túl sok epefestéket tartalmaz.

4. Fáradtság és gyengeség

A májproblémákkal küzdő emberek sokkal könnyebben kimerülnek. Ha folyton fáradt vagy és nem tudod, mi lehet ennek az oka, akkor fordulj orvoshoz és figyeld meg, hogy az itt felsorolt tünetek közül még tapasztalsz-e bármit is.

5. Láz

Ez akkor mérvadó tünet, ha az itt említett más tünetekkel együtt jelentkezik, például a fáradtsággal.

6. Izomfájdalmak

Az izomfájdalmak eredhetnek a máj nem megfelelő működéséből is. Különösen oda kell figyelni a duzzadt végtagokra, mert ilyen esetben orvosi segítségre van szükség.

7. Vizelet és széklet színváltozása

Májprobléma esetén a vizelet sokkal sötétebbé válik, illetve a széklet pont fordítva, halványabb lesz.

8. Viszketés

A bőr az epe felgyülemlése miatt válik viszketőssé. A bőrviszketés az egyik legalapvetőbb jele, ha a szervezetben méreganyag van és nincs mi semlegesítse (ez esetben a máj).

9. Vérzés

A vérzés már inkább a ritka tünetek közé tartozik, de jó, ha tisztában vagyunk vele. A rendszeres orrvérzés, amely csak úgy spontán történik, sokszor a máj rossz funkciójának számlájára írható.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek