KuriózumA madarak is virágokkal kedveskednek párjuknak

A madarak is virágokkal kedveskednek párjuknak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az udvarlás alapszabályát, amely szerint szíve hölgyét virágokkal lepje meg a gáláns lovag, a pártás lugasépítő is ismeri – derítették ki kutatók.

A Chlamydera maculata tudományos névre keresztelt madár hímje először terméseket gyűjt lugasának díszítésére, hogy azzal keltsen benyomást a tojó madarakban. Miután a szerelmi fészek termései elfonnyadtak, és elvesztették vonzerejüket, közvetlen környezetében helyezi el azokat. Ennek következtében a lugas körül előbb-utóbb színpompás növények díszelegnek. Ily módon a pártás lugasépítő – ha nem is tudatosan – az első állatfaj, amely növényt termeszt anélkül, hogy azt táplálékként hasznosítaná – írják a brit Exeteri Egyetem kutatói és kollégáik a Current Biology című folyóiratban.

Az ausztráliai Queensland államban található Taunton Nemzeti Parkban a nemzetközi kutatócsoport a madár lugasa körül nagy számban fedezte fel a burgonyafélék családjába tartozó Solanum ellipticum növényt, amelynek rikítóan lila virágai és zöld termései vannak. A pártás lugasépítő ezen kívül körültekintő kertész, „lakóhelye” környékét gondosan megtisztítja a bozóttól és a gyomoktól, ezzel ideális körülményeket hoz létre színpompás növényei növekedéséhez. Ténykedése feltehetően hosszú távon jövedelmező – a madár ugyanis akár tíz évig is ugyanazt a lugast használja.

Az Ausztráliában és Pápua Új-Guineán honos lugasépítő madarak nászviselkedésük révén váltak ismertté. Művészi lugasokat építenek, amelyekhez különféle színes tárgyakat használnak fel.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek