KuriózumA lovagiasság 10 meghatározó alapszabálya

A lovagiasság 10 meghatározó alapszabálya

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ma a nyugati társadalmakban egyre inkább az a tendencia figyelhető meg, hogy lassan-lassan elmosódnak a férfi és női nemre vonatkozó, több évszázad során kialakult stílusjegyek, viselkedési szabályok.

Style: "Mad Men" January Jones (Betty Draper) and Don Draper (Jon Hamm)

A nők egyre inkább előretörnek, maszkulinabb vonásokat vesznek fel, míg a férfiak a tipikusan női területeken is helyt kell álljanak. Ez lehet azzal jár, hogy eltűnik a férfiakra jellemző lovagiasság, udvariasság?

Nézzük, hogy még találunk-e hétköznapi lovagokat.

1. Ha egy férfi kinyitja egy nő előtt az ajtót és megvárja, míg a hölgy elsőként be, vagy éppen kisétál, ez bizony a lovagias udvariasságnak a jele. Ez a gesztus nem arról szól, hogy a nő nem tudná kinyitni magának az ajtót, hanem a férfi, azzal, hogy előreengedi, kifejezi tiszteletét a nő iránt.

2. Mikor asztalhoz készülnek ülni, a férfi mindig székkel kínálja a hölgyet, azt üzenve ezzel, hogy számára a nő kényelme a legfontosabb.

3. Egy étteremben a nő kell mindig rendeljen először, fizetnie pedig a férfinek kell. Ez így udvarias, és természetesen egyben lovagias is.

4. Ha randira kerül sor, a férfinak be kell csöngetnie a nő lakására, egyáltalán nem illik az ajtó előtt dudálnia, hogy szíve választottja észrevegye, hogy lovagja megérkezett.

5. Amennyiben egy helyiségben egy férfi ülve várakozik, amikor megérkezik a hölgy, illik felállva fogadnia kedvesét.

6. Séta közben a férfi mindig az úttest felőli részén kell kísérje párját, hogy ha úgy alakul a helyzet, tudja megvédeni.

7. Amennyiben hirtelen lehűl az idő, és a férfi figyelmesen átadja zakóját a nőnek, ez nagy udvariasságra vall.

8. Egy igazi lovagnak a randi lejárta után a nő lakásának bejáratáig kell kísérnie kiválasztottját. És amennyiben engedélyt kér az első csókra, akkor a nőnek egy igazi úriemberrel van dolga.

9. Egy igazi lovag sosem hagyja, hogy egy nő nehéz dolgokat cipeljen, mindig segítenie, tehermentesítenie kell a hölgyet.

10. Egy igazi lovag az első találkozás idején mindig kézcsókkal üdvözli a hölgyet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek