KuriózumA kutatások szerint csak 4 párkapcsolati típus létezik - Vajon te és...

A kutatások szerint csak 4 párkapcsolati típus létezik – Vajon te és a párod melyikbe tartoztok?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden kapcsolat más, de úgy tűnik a tudomány végre megtalálta a módját, hogy bizonyos lehetséges típusokba sorolja azokat. 2016-ban három párkapcsolatokkal foglalkozó kutató körülbelül 400, a húszas éveik közepén járó, még nem házas pár kapcsolatát vizsgálta meg, és Steven Ogolsky, a kutatás vezetője arra a következtetésre jutott, hogy bár sokféle ember létezik, mindössze négy olyan kategória van, amibe minden kapcsolatot be lehet sorolni – írja a YourTango.com.

Sőt, egyszerű módszereket is megosztott arra vonatkozóan, hogy tudhatjuk meg, a párunkkal melyik típushoz tartozunk.

1. A kapcsolatotok tele van konfliktusokkal, de szenvedélyesen szeretitek egymást

Ez amolyan se veled, se nélküled kapcsolat és valószínűleg senki nem tud kiigazodni azon, mikor vagytok együtt, vagy éppen külön. Az egymás iránti elkötelezettségetek menet közben folyton változik – az egyik percben még imádjátok egymást, a másikban már hallani sem akartok a másikról.

A konfliktusok szétválasztanak benneteket, de a szenvedély újra egymás karjaiba taszít benneteket. Amikor együtt vagytok, nem tudtok létezni egymás nélkül, amikor azonban épp külön váltok, nem is lehetnétek távolabb egymástól. Mégis, van egy bizonyos nyilvánvaló mágnesesség, ami a kapcsolatotok zökkenői ellenére is folyamatosan visszahúz benneteket egymáshoz.

Ez a fajta őrült, szenvedélyes románc nincs ugyan feltétlenül kudarcra ítélve, de Ogolsky szerint hosszú távon nem biztos, hogy fenntartható. Elég hektikus lehet egy kapcsolatot fenntartani, amikor azt sem tudod, mire számíthatsz egyik napról a másikra.

Ha a partnered iránti elkötelezettséged szintje csökken, amikor veszekedtetek, akkor meg kell vizsgálnod, hol is tart pontosan a kapcsolatotok, és jobb döntéseket kell hoznotok, hogy tartós kapcsolatot építhessetek.

2. Mindig, minden a drámáról szól köztetek

A pároddal gyakran szembesültök valamilyen új problémával, és gyakran hoztok döntéseket hirtelen felindulásból, olyan dolgok alapján, amik nem tartoznak a kapcsolatotokhoz? Több időt töltötök a barátaitok társaságában, vagy a saját hobbitokkal, mint egymással? Ebben az esetben a kapcsolatotok a drámai kategóriába tartozhat, és rendkívül vékony jégen táncoltok.

Ogolsky szerint ezek a párok rengeteg hullámvölggyel szembesülnek, és az egymás irányi elkötelezettségük is nagyon ingadozik. Ha az a fajta ember vagy, aki a negatívumokra fókuszál, és hagyod, hogy a kapcsolaton kívüli egyéb tényezők határozzák meg a partneredről alkotott véleményedet, akkor gyakran veszekedtek ilyen külső tényezők miatt, és ez akár szakításhoz is vezethet.

Ogolsky ezt ahhoz hasonlítja, mint amikor egy autóban sorra romlanak el az alkatrészek, és ahogy egyre több hibát látunk, az egész kapcsolatot elkezdjük negatívan értékelni, és lemondunk róla.

Ha drámai kapcsolatban élsz, érdemes gyorsan átgondolnod a döntéseidet, mert az ilyen kapcsolatokban élők kétszer nagyobb valószínűséggel szakítanak, mint más párok.

3. Mindketten társasági pillangók vagytok

Számodra a tökéletes este az, amit a pároddal és a közös barátaitokkal tölthetsz? A társas tevékenységek a kapcsolatotok középpontjává válnak, ahelyett, hogy a magatok útját járnátok, ha szórakozásról van szó?

Ez azt jelenti, hogy a kapcsolatotok alapja erős, hiszen közös barátokon és hobbikon osztoztok.

Ogolsky szerint ezek a párok közelebb állnak egymáshoz, elkötelezettebbek egymás iránt, és ezek a kapcsolatok általában stabilak és boldogok, mert a felek jól érzik magukat együtt.

4. Egymásra koncentráltok a pároddal, és ez meglátszik a kapcsolatotokon

Imádsz időt tölteni a pároddal. Lényegében mindent együtt csináltok, közös hobbijaitok vannak, és nagyszerűen érzitek magatokat egymás társaságában. Ez a különleges kötelék valószínűbbé teszi, hogy a jövőben is boldog kapcsolatban éljetek.

Nem hagyjátok, hogy külső források befolyásolják a döntéseiteket, nagyobb valószínűséggel beszélitek meg egymással a problémáitokat, és megfontoltabban hoztok döntéseket.

Élvezed a pároddal töltött időt, és mindig figyeltek arra, hogy egymást helyezzétek előtérbe? Akkor szerencsések vagytok, mert a tanulmány szerint a négy típus közül ez az, amelyik a legtöbb elégedettséggel járhat.

A kapcsolatok kategorizálásának célja, hogy segítsen felismerni, hol tartasz jelenleg, és hová szeretnél eljutni. Így elgondolkodhatsz azon, mennyire lehet tartós a jelenlegi kapcsolatod, és hogy javíthatnátok azon.

A boldogság és az elkötelezettség mindig két emberen múlik, és nem kell beérned kevesebbel, mint amit megérdemelsz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek