A kurkuma egy olyan növény, mely Ázsiában és Közép-Amerikában honos. Ezt a fűszert évezredek óta használják a hagyományos indiai orvoslásban különböző betegségek gyógyítására.

A kutatók megállapították, hogy a fekete borssal kombinálva, a kurkuma egészségre gyakorolt kitűnő tulajdonságai még hangsúlyosabbá válnak.

A kurkuma és a fekete bors egyaránt tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns szerepet töltenek be.

A kurkuma és a fekete bors hatóanyagai

A kurkuma fő vegyülete a kurkumin, amely egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú polifenol.

Másrészt a fekete bors piperint tartalmaz, a kapszaicinhez hasonló bioaktív vegyületet. A piperin segít csökkenteni az émelygés, a fejfájás tüneteit és javítja az emésztést. Ezen kívül gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Sőt, a piperin elősegíti a test egyéb tápanyagainak, és köztük a kurkuminnak a felszívódását. Ez utóbbit ugyanis nehezebben képes felszívni a szervezetünk, és e célból szükséges a két fűszer kombinációja.

A kurkuma és a fekete bors fogyasztásának előnyei

A tudományos világban két elmélet létezik arról, hogy a piperin hogyan működik közre a kurkumin felszívódásában.

Úgy gondolják, hogy a piperin ellazítja a bélfalat, és így lehetővé teszi a nagyobb kurkumin molekulák átjutását és felszívódását.

A másik szerint, a piperin lassítja a máj anyagcseréjét, amíg megtörténik a kurkumin felszívódása.

Lássuk a kurkumában és a feketeborsban található két hatóanyag egészségügyi előnyeit!

1. A fájdalom és a gyulladás csökkentése

Mint fent említettük, mind a kurkuma, mind a fekete bors gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Bizonyított előnyökkel járnak az ízületi gyulladás elleni küzdelemben. A kettő együttesen csökkenti a fájdalmat.

2. A rák megelőzése

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését. A bors ugyanezt csinálja. Jelenleg további tanulmányok folynak annak igazolására, hogy a rák mely típusai megelőzhetőek a két elem kombinálásával.

A kurkuma és a fekete bors biztonságos adagolása

Mind a kurkumin, mind a piperin biztonságosnak tekinthető, és tekintetükben nincsenek speciális adagolási ajánlások.

Vannak azonban olyan emberek, akiknél hányinger, fejfájás és bőrirritáció tapasztalható nagyobb mennyiségű kurkumin bevétele után.

Az indiai kultúrában, kurkumát és fekete borsot adnak a teákhoz, vagy olívaolajjal, kókuszolajjal esetleg gyömbérrel is kombinálják a gyógyhatás fokozása érdekében.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.