HolotropikumA kukorica-intolerancia 8 tünete, amiről fogalmad sem volt, hogy erre utalhat

A kukorica-intolerancia 8 tünete, amiről fogalmad sem volt, hogy erre utalhat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hallatlanul ritkán hallottunk olyanról, hogy valaki kukoricaallergiával küzdjön, ami nem véletlen, hiszen valóban nagyon ritka esetről van szó. Ráadásul a kiszűrése is épp olyan nehézkes, mint egyéb más allergiáé. Legyen szó akár ritka vagy nem ritka allergiáról, egyiket sem szabad elhanyagolni, mert akár életveszélyes gondokat is okozhat. Évente közel 30000 ember kerül allergiás reakciók miatt kórházba, és 150-en hallnak meg ételallergia miatt.

A kukorica-intolerancia 8 tünete, amiről fogalmad sem volt, hogy erre utalhat

Mára már egyre szigorúbban veszik a termékeken feltüntetett allergén anyagok köztudomásra hozását, hiszen az allergiával élőknek létfontosságú tudniuk, hogy milyen termékeket fogyaszthatnak. Sokáig a kukoricát nem is tüntették fel ezen allergének listájában, ami szörnyű hiba volt, ugyanis sok kukorica allergiával élő nem sejthette mit eszik.

Összegyűjtöttük azokat az összetevőket, amelyek eredetileg kukoricából származnak, és a legtöbb termék alapvető alkotóelemit képezik: sütőpor, karamell, cellulóz, citromsav, dextróz, maláta, mononátrium-glutamát, szorbit, búzadara, vanília kivonat, keményítő, maltodextrin, xantángumi és xilit.

A kukorica-intolerancia tünetei

„A kukorica által kiváltott fizikai reakciók mértéke enyhétől az egészen a komoly következményekig terjedhet. Kiválthat akár anafilaxiás sokkot is ami akár végzetes kimenetelű is lehet.” – határozza meg az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szervezet

Az anafilaxiás sokk hirtelen vérnyomáscsökkenést csökkenést eredményez a tüdőben, szívben és agyban egyaránt, de az anafilaxiás reakción kívül még más tünetei is lehetnek a kukoricaallergiának:

1. Súlyos légzési problémák
2. Hasmenés
3. Fejfájás
4. Kiütések, bőrirritáció
5. Izomgörcsök
6. Hányinger
7. Orrfolyás vagy orrdugulás
8. Hányás

Hogyan azonosítsuk a kukorica-intolerancia?

Első lépésként, ha bármilyen gyanú is felmerül, foglaljunk időpontot az orvosunknál. Ezután írjuk össze miket ettünk, és milyen gyanús tüneteket tapasztaltunk. A szakemberek majd elvégzik a szükséges teszteket ahhoz, hogy azonosítani tudják az allergia meglétét.

Ha csak nagyon enyhe tüneteket tapasztalunk, akkor pár hétig kerüljük a kukorica tartalmú ételek fogyasztását és vizsgáljuk meg a változásokat. Kukoricaszármazék megtalálható a kenyérben, cukorkákban, konzervgyümölcsökben és gyümölcslevekben, müzlikben, sajtban, lekvárokban, salátaöntetekben, szószokban, üdítőitalokban, joghurtokban. Meglepő, de nem csak élelmiszerekben találhatjuk meg, hanem ruhaneműkben, zsírkrétákban, mosogatószerekben, sminkekben, festékekben, állateledelekben, samponban és fogkrémben is.

Ha bebizonyosodott a kukorica-intolerancia, akkor mindenképpen ajánlott:

  • kerülni a sütőport, kukoricapelyhet, kukoricaszirupot, kukorica olajat, kukoricalisztet és növényi olajokat;
  • kerülni a félkész ételeket;
  • figyeljünk oda különösen akkor ha étteremben étkezünk, mindig jelezzük, milyen problémánk van;
  • legyen nálunk antihisztammin az esetleges rosszullétek kezelésére;
  • ha gyerekünk szenved kukoricaallergiában adjuk tudtára minden embernek, aki foglalkozik vele;
  • hordjunk olyan karkötőt, amely jelzi ételallergiánkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek