KuriózumA középkorú emberek a legkevésbé boldogok

A középkorú emberek a legkevésbé boldogok

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A középkorú emberek a legboldogtalanabbak a nyugati jóléti társadalmakban – derül ki a The Lancet szaklapban publikált tanulmányból. A brit kutatók felmérése szerint egyértelműen az emberek környezete befolyásolja az elégedettséget. A kutatók a Gallup közvélemény-kutató intézet 160 országra kiterjedő, négy évre visszamenő adatait használták fel, ami a világ népességének 98 százalékát jelenti.

kozepkoru_par

A szakemberek a fizikai egészségen kívül azt vizsgálták, hogy az emberek mennyire voltak elégedettek életükkel, milyen érzelmeik vannak, és hogyan értékelik az életet. A nyugati országokban az elégedettségi szint 45-54 év között van a mélypontot.

Az eredmény ellentmondásosnak tűnik, hisz ebben az életkorban lehet a legtöbbet keresni. A magyarázat az, hogy ebben a periódusban hiába keres mindenki többet, mint élete korábbi szakaszában, az aktuális jóérzés rovására megy, hogy az élet későbbi szakaszában még több pénzünk legyen és jobban érezzük magunkat.

Ez a magyarázata annak is, hogy az idősek annak ellenére boldogok, hogy rosszabb az egészségük, de a magasabb elégedettség felülírja ezt.

Oroszországban például az elégedettségi szint az életkor növekedésével folyamatosan romlik, és alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. A szakemberek szerint ennek gazdasági okai vannak: az idősebb generációk egy olyan rendszert veszítettek el a kommunizmus bukásával, ami bár tökéletlen volt, de értelmet adott életüknek, és szociális biztonságot jelentett sokaknak.

A szubszaharai Afrikában az elégedettségi szint az egész élet folyamán alacsony, ráadásul sok stressz és aggódás jellemzi. A szakemberek szerint a pénz nem ugyan nem jelent boldogságot, de a gazdasági fejlődés és az elégedettség jó ideig egyenes arányban állnak egymással.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek