KuriózumA kör – pszichológiai teszt, amely sok mindent elárul a személyiségedről, politikai...

A kör – pszichológiai teszt, amely sok mindent elárul a személyiségedről, politikai meggyőződésedről!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A The Journal of Personality and Social Psychology szaklapban, 2015-ben megjelent tanulmány alapján, azok az emberek, akik úgy gondolják, hogy az alábbi ábra egy kört mutat be, azok gondolkodása szabadabb, nyitottabbak az új dolgok iránt, a fejlődés, a haladás hívei.

Azok a személyek, akik részt vettek a kísérletben, és egyértelműen körként határozták meg az ábrát, úgy gondolják, hogy az államnak garantálnia kell a jólétet, emellett pedig kiállnak a LGBT jogok mellett is.

Azok, akik úgy vélik, hogy az ábra nem egy szabályos kört jelenít meg, inkább konzervatív nézeteket vallanak, nem gondolják azt, hogy az államnak mindenkiről gondoskodnia kell, és azt sem támogatják, hogy az állam beleszóljon a gazdaság irányításába, azt a szabad piacnak kell intéznie.

A körön kívül a kutatók a kísérletben résztvevőknek szabályos és szabálytalan négy- és háromszöget mutattak. A szakértők az emberek toleranciaszintjét igyekeztek megmérni, ennek alapján megállapították, hogy a legtoleránsabb emberek azok, akik a kört kedvelik, még ha az szabálytalan is, hiszen ők képesek elfogadni, megérteni a másságot, a különbözőséget, a sokszínűséget.

“A konzervatív résztvevők különbséget tettek a szabályos és szabálytalan geometriai elemek között, míg a liberálisabb nézetű emberek nem voltak ilyen határozottak” – közölték a kutatók.

A Behavioral and Brain Science szaklapban megjelent tanulmány szerint aszerint is megállapítható, hogy egy személy politikailag jobb, közép, vagy baloldali beállítottságú, ha megvizsgálják, hogy egy negatív történet hallatán, láttán miként reagál. Például egy negatív tartalmú hírre a konzervatív, jobboldali emberek drámaibban reagáltak, mint a baloldali, liberális társaik. Ezért megállapítható, hogy a konzervatív emberek hajlamosabbak a negatívizmusra, hiszen a szabálytalan körben is a hibákat veszik észre, leginkább az zavarja őket.

Te hogy gondolod? Zavar, hogy nem szabályos a kör?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek