Kevés szó esik róla, pedig a koffeinfüggőség, netán a túladagolás igenis jelentős probléma, évről évre egyre több embert érint, és mivel már az energiaitalokban is van, ezért olykor már a 10 éveseknél is felüti a fejét ez a jelenség.

A koffeintúladagolás 5 tünete, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Nemrég a híradásokban arról számoltak be, hogy a 16 éves David Allen Cripe életét vesztette koffeintúladagolásban. Hogy megelőzd az ehhez hasonló tragédiát, következzen 5, erre vonatkozó tünet, amelyre érdemes odafigyelni.

1. Szapora légzés, és fulladásérzet

A Carnegie Mellon Egyetemen végzett kutatás alapján a szakértők megállapították, hogy a magas dózisú koffein megemeli az artériás vérnyomást, igénybe veszi a szívet, szapora légzést eredményez, mert az agynak sok oxigénre lenne ilyenkor szüksége, de mivel nem kap eleget, ezért gyakran koncentrációzavar lép fel.

2. Reszketés

Ha te is kávéfogyasztó vagy, lehet hogy nem ismeretlen számodra az az érzés, mikor túl sok feketét iszol, ami reszketést okoz, elsősorban a lábakban, kezekben. Ez leginkább akkor következik be, ha üres gyomorra iszol kávét, és utána egy korty vizet sem fogyasztasz.

3. Szédülés, émelygés

A szédülés, émelygés, olykor hányás a koffeintúladagolás jele lehet. A szédülést a szervezet kiszáradása okozhatja, a sok koffein a vastagbél és az emésztési folyamatokat zavarhatja meg, így akár hasmenés is kialakulhat.

Ezt már olvastad? A májbetegség 7 figyelmeztető tünete, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

4. Pulzusszám emelkedés és szívdobogás

A koffein felgyorsítja a szívverést, így ha túl sok koffein kerül a véráramba, akár szívroham is keletkezhet, amely az egészséges embereket is fenyegetheti, nem csak a szívbetegeket.

5. Álmatlanság

Egy csésze kávé reggel jótékonyan hathat, felébresztve a szervezetet, éberré téve az embert, de ha valaki este is megiszik egy csészével, akkor ne csodálkozzon, hogy nem tud elaludni, hiszen a koffein elég sokáig a szervezetben marad.

Ezt már olvastad? 13 alattomos tünet, ami a húgyhólyag elrákosodására utal. Minden nőnek tudnia kell erről!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.