Azonosították a teljes értékű élet összetevőit, és meglepő módon személyiségjegyek formájában fordulnak elő.

Fotó: morguefile.com

Robert Cloninger pszichiáter volt az, aki bátran ki merte jelenteni, hogy a teljes értékű élet receptje igen is bennünk rejlik, se pénz, se gazdaság, se gyógyszerek nem kellenek hozza. Szerinte a folyton újdonságok után kutató, kíváncsi természet az, amely egészséges és boldog állapotba juttatja az embert, persze kortól függően, és folyamatosan építi a személyiséget. Amennyiben ezen érdeklődési étvágyat megfelelő és kompetens pedagógiai és nevelési környezet övezi, úgy a személy rávezethető olyan szintű alkotási vágyra, ami nem csupán a saját személyiségét, de a társadalmat is képes pozitívan támogatni.

A folyamatosan újdonságok után kutató vele született aktivitást neofíliának nevezik, amelyet gyakran tévesztenek össze hiperaktivitással, és valószínűleg ez a jelenség felelős azért, hogy valamikor, a történelem előtti időkben egy főemlős két lábra állt, hogy jobban beláthassa környezetét, és távolibb horizontot pillanthasson meg. Az evolúciós fejlődés kulcs-magatartása ez.

Egy másik tudós, a biókémikus Robert Moyzis azt fejtegette egy ehhez kapcsolódó tanulmányában, hogy ez a magatartás egy mutáció eredménye, és sikerült visszavezetnie genetikailag, hogy honnan is származhat. Az eredmény csöppet sem meglepő módon az élet bölcsője, Afrika, illetve azon belül is Dél-Afrika. Az itt élő ősi népcsoportok azok, ahonnan az emberi civilizáció egész formájában elindult, Európa felé vándorolt (Vajon ott mi lehet?), majd a későbbiekben benépesítette a befagyott Bering-szoroson keresztül Amerikát is.

Ez a kíváncsiság-összetevő az, ami az embert valamikor régen kiemelte az állatok sorából, és idővel a sok tapasztalat letisztulása folyamán intelligensé és gondolkodóvá edzette.

Mivel manapság már nem kis csoportokban gubbasztunk barlangok mélyén, a tűzre vigyázva, hanem komoly és összetett társadalomban élünk (vagy az alárendeltjei vagyunk), a tudósok szerint a legfontosabb dolog amit el kell sajátítanunk az a szocializáció. A legtöbb személyiségbeli problémánkat környezetünkre, és a fejlődésünk során átvett magatartás mintákra fogják, ezt tekintik a probléma gyökerének, és a legfontosabb problémának egy ténylegesen teljes, kielégítő életmód kialakításában.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.