KuriózumA kiégés 9 figyelmeztető jele - Lehet, hogy nálad is megjelentek már...

A kiégés 9 figyelmeztető jele – Lehet, hogy nálad is megjelentek már a tünetek!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjainkban egyre több és több embernek kell szembenéznie a kiégéssel és a vele járó fékezhetetlen érzelmi hullámokkal, ám sokszor nem is vesszük észre, hogy mindez minek a számlájára írható.

A kiégést nem lehet félvállról venni, mert az élet számtalan területére rányomhatja negatív bélyegét, de hogy lássuk, mivel is jár a szellemi kiégés, vizsgáljuk meg, hogy milyen tünetei, figyelmeztető jelei lehetnek.

1. Folyton kimerült és fáradt vagy

Ez a fajta kimerültség nem attól függ, hogy az éjszaka jól vagy éppenséggel rosszul aludtál. Ez a fajta kimerültség rossz közérzettel és negatív gondolatokkal jár, amelyek olyannyira nem hagynak nyugodni, hogy akár az elalvást is megnehezítik. Minél tovább hagyod, hogy ez az állapot eluralkodjon fölötted, annál kevésbé lesz energiád bármire.

2. Elszigeteled magad a családodtól és barátaidtól

Egy kiégett lélek tudat alatt minél több érintkezést és kommunikációt szeretne elkerülni, és az abban nyilvánul meg, hogy távolságtartóvá válsz a szeretteiddel szemben. Egyre kevésbé érdekel, hogy mi történik velük, és azt sem igényled, hogy rád figyeljenek.

3. A munkádtól is elszigetelődsz

Nem csak a társas kapcsolatokból fakadó stresszt próbálod lépten-nyomon kerülni, hanem a munkáddal járó felelősséget is. Hosszútávon akár felmondani és képes leszel, csakhogy egy kicsit könnyíts a lelkeden.

4. Cinikussá válsz

Cinikus személyiségek mindig is voltak és mindig is lesznek – ezzel semmi baj sincs, ám ha te sosem voltál ilyen, és csak mostanában fedezed fel magadon, hogy egyre inkább cinikusabban tekintesz a világ dolgaira, akkor valószínű, hogy kimerültél és elindultál a kiégés útján.

5. Hanyatlik a koncentrációs képességed és összpontosítani sem tudsz már úgy.

Úgy érzed, hogy nem jutsz egyről a kettőre. Bárhogy próbálkozol nem tudod lekötni a figyelmedet 5 percnél tovább és ez további frusztrációt szül, ami még jobban megnehezíti a mindennapi munkád.

6. Oda lett a motivációd

Bármerre nézel és bárhogy kutatsz csupa reménytelenség önt el. Már nem vagy képes egy kisgyermek lendületével rajongani semmiért, és úgy érzed az, amit nap mint nap teszel, nem több puszta robotolásnál.

7. A pihenő sem segít

Egy pihentető hétvége sem elég ahhoz, hogy újra erőre lelj, és bármilyen hosszú időre vonulsz el a külvilágtól, nem találod a helyed.

8. Fizikai tüneteket produkálsz

Ha már fizikai szinten is fájdalmakat érzel, az már a kiégés egy nagyon komoly stádiuma. A lelki kimerültség olyan fizikai tüneteket képes produkálni, mint a szédülés, fejfájás, hányinger, emésztési problémák vagy éppen keringési rendellenességek.

9. Folyton beteg vagy

A kiégés az immunrendszert sem kíméli, így szabad utat biztosít a betegségek számára.

Mit tehetsz ellene?

Vedd komolyan a kétségeidet – ha bármivel szemben ellenérzéseid támadnak, ne nyomd el, bízz az ösztöneidben, és tedd azt, ami a legjobb lehet számodra.

Kérj szakértői segítséget – kérj időpontot és vázold fel mik a panaszaid, ne félj attól, hogy elutasítanak, mert ez igenis komoly dolog!

Hallgass a testedre – az a baj a ma emberével hogy mindenre odafigyel, csak éppen önmagára nem, pedig a test folyton jelzi, ha valami nincs rendben, csak tudnunk kell olvasni a sorok közt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek