HolotropikumA kecsketej, valóságos gyógyírt jelenthet számos betegségre!

A kecsketej, valóságos gyógyírt jelenthet számos betegségre!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kecsketej a leggyakrabban fogyasztott tejfajta a nagyvilágban, olyannyira, hogy az elfogyasztott tejtermékek 65–72%-át teszi ki. Ez részben annak köszönhető, hogy a fejlődő országokban a szarvasmarhával ellentétben, a kecske gondozása sokkal egyszerűbb, az általa adott tej pedig fontos kalória-, fehérje- és zsírforrást jelent. Napjainkban sok országban az emberek inkább a kecsketej fogyasztását részesítik előnyben, a tehéntejjel szemben.

A kecsketej sokkal sűrűbb és krémesebb, mint a tehén- vagy a különböző növényi tejek, és jóval több tápanyagot tartalmaz, amelyeknek az egészségre gyakorolt hatásuk nagyon jelentős!

A kecsketej előnyei:

  • könnyebben emészthető;
  • kisebb a tejallergia kockázatának kialakulása;
  • jót tesz a szív egészséges működésének.

A kecsketej ugyanakkor kiváló fehérje, kalcium, kálium, foszfor és magnézium forrás. A -vitamin tartalma igen jelentős. A vizsgálatok kimutatták, hogy az elegendő A-vitamin bevitel segíthet csökkenteni a szürkehályog, és egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, sőt még a kanyaró elleni küzdelemben is jó szolgálatot tehet.

A kecsketej egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai a következők

A kecsketej nem csak egy különleges ital. Életmódtól függően, a kecsketej sokkal jobb választás lehet, mint a tehén- vagy növényi tejek, mivel számos előnnyel jár, melyeket az alábbiakban sorolunk fel:

Emészthető fehérjében gazdag

A standard tehéntejhez, a szója- vagy a diótejhez képest, a kecsketej több fehérjét tartalmaz, amely jobban emészthető, ami azt jelenti, hogy a szervezet könnyebben feltudja dolgozni. Ugyanakkor a kecsketej lényegesen több fehérjét tartalmaz a mandula- vagy a rizstejnél is.

Kevésbé okozhat tejallergiát

A tehéntej-allergiában szenvedők közül sokan azt tapasztalták, hogy a kecsketej nem váltott ki allergiás reakciót esetükben. Egy tanulmány szerint minden negyedik tehéntejre allergiás gyermek minden probléma nélkül fogyaszthatja a kecsketejet. Ha azonban tudjuk, hogy tejallergiánk van, fogyasztása előtt mindenképpen kérjük ki az orvosunk tanácsát.

Csökkenti a koleszterinszintet

Tanulmányok szerint, a kecsketej képes csökkenteni az artériákban és az epehólyagban lévő koleszterinszintet, magas érték esetén.

A kecsketej fogyasztásának lehetséges kockázatai

Azt senki nem állítja, hogy a kecsketej egy tökéletes ital lenne. Vannak azonban olyan tulajdonságai, amelyek miatt egyes emberek számára sokkal jobb választás lehet, mint a tehén- vagy növényi tejek. A kecsketej előnyeinek és hátrányainak megismerése azonban segíthet az egészségünk érdekében hozott döntéseinkben.

A kecsketej nem mentes a laktóztól

Ha laktózérzékenyek vagyunk, a kecsketej nem való számunkra, mert ugyanúgy tartalmaz laktózt, akárcsak a tehéntej. Ennek ellenére vannak, akik úgy találják, hogy a kecsketej valamivel könnyebben emészthető, mint a tehéntej, de ez nagyon egyénfüggő. Ha laktózérzékenyek vagyunk, akkor a legbiztonságosabb választás, a növényi tej fogyasztása, amely garantáltan laktózmentes.

Több a kalória benne, mint a tehén- vagy növényi tejben

A kecsketej több kalóriát tartalmaz, mint bármely más típusú tej. A túl sok kalória fogyasztása azonban súlygyarapodáshoz is vezethet. Ha mégis a kecsketej fogyasztására szavazunk, igyekezzünk kisebb mennyiségben megtenni, elkerülve ezzel a nem kívánt súlygyarapodást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek