HolotropikumA kávéfogyasztás a látás romlásához vezet hosszútávon?

A kávéfogyasztás a látás romlásához vezet hosszútávon?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb dolgozó személy életében a reggeli kávézás már rituálé magasságokba mozog, arról nem is beszélve, hogy kihagyhatatlan. Ugyanakkor a modern tudósok komoly összefüggésbe hozták a kávét a látás elvesztésével.

Fotó: mourgefile.com

Elsősorban azok az emberek vannak kitéve a veszélynek, akik napi 3 kávénál többet fogyasztanak – olvashatjuk egy új tanulmányban. A kísérleteket 79.120 nőn és 42.050 férfin végezték el, 1980 és 2004 között. A kísérletekre kiválasztott személyek mindegyike 40 év fölötti, dolgozó valaki.

A kísérleteket vezető Jae Hee Kang, a Brigham and Women’s Kórház, és a Harvard Medical School tudósa első ízben kérdőíveket töltetett ki az alanyokkal, azok hétköznapi kávézási szokásait felmérve.

Elmélete szerint egy hámlási betegséggel hozható konkrétan összefüggésbe a látás fokozatos romlása, amely betegség az európai emberekre jellemző. 50 év feletti emberek 10%-ánál azonosították ezt a szindrómát (a szemet egy vékony, korpa szerű hártya borítja, amely az írisz pigmentjeit fokozatosan kitörli). A kávé ugyan nem váltja ki egyenes úton, de hatszorosára növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Egyéb, koffeint tartalmú italok fogyasztásánál, mint a tea vagy más üdítők, ez a mellékhatás nem lépett fel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek