KuriózumA japán nők fiatalságának és karcsúságának 20 elengedhetetlen titka!

A japán nők fiatalságának és karcsúságának 20 elengedhetetlen titka!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A japán kultúra messzi földről híres békés embereiről és azok egészséges életviteléről. A japán nők karcsúak, törékenyek és fiatalosak, ami nem is csoda, hiszen világviszonylatban Japánban az egyik legmagasabb a várható élettartam.

Ha megkérdeznél egy japán embert, hogy mi lehet a hosszú életük titka, valószínű, hogy semmiféle különös dolgot nem emelne ki, hiszen életvitelüket hosszú generációk során fejlesztették tökéletesre, és minden választásuk, tettük, és döntésük a béke, szeretet s egymás megbecsülésének jegyében születik. Ám a japán nők azért tartogatnak egy-két praktikát a tarsolyukban, és most mindezeket meg is osztják velünk, a nyugati kultúra embereivel.

Szóval következzenek a japán nők szépségének és fiatalságának titkai 20 pontba szedve!

1. Sok zöld teát fogyasztanak

A zöld tea egyike a világ legegészségesebb italainak, és Kínában már a 8. századtól kezdve hasznosították a benne rejlő hatóanyagokat. A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek megkötik a szabadgyököket, ezáltal csökkentve a szervezetben fellépő gyulladásokat. Mindemellett olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az agy normál működéséhez. A rendszeres zöld tea fogyasztása pedig sikeresen megelőzheti a stroke, Alzheimer-kór és szívroham kialakulását. Napi 2-3 csésze zöld tea javallott, ám ha nem szimpatizálunk annyira vele, akár étrendkiegészítő kapszula formájában is bevehetjük.

2. Erjesztett ételeket fogyasztanak

Elsőre a mi kultúránkban ez furcsának tűnhet, pedig már az ősidők óta használt eljárás. Fermentáció során az olyan természetes mikroorganizmusok, mint az élesztőbaktériumok megerjesztik az ételt olyan egészséges anyagokat létrehozva, mint a B-vitaminok, Omega 3 zsírsavak, enzimek. Népszerű fermentált étel a savanyú káposzta, a kichi, joghurt, miso leves, az italok között megemlíthetjük a kefirt, vagy komuchát is.

3. Tengeri ételek

A japán konyha egyik alappillére a tenger gyümölcseinek széles körű felhasználása. Szinte bármilyen tengeri herkentyűt képesek finoman elkészíteni, ami nagyon jó, hiszen a legtöbbjük tele van B- és D-vitaminokkal, Omega 3 zsírsavakkal, mely nélkülözhetetlen a szívműködéshez.

4. Kis adagokat fogyasztanak

A japánok híresen a jól megkomponált táljaikról. Általában valamilyen rizs vagy tészta kap központi szerepet főfogásként, amelyet savanyúsággal, zöldségekkel, halakkal, disznó, csirke vagy bárányhússal, szószokkal ízesítenek és egészítene ki. Ez elsőre soknak tűnhet, de mindenből nagyon kis mennyiséget használnak. Mielőtt nekifognának enni, mindig megállnak egy pillanatra és megvizsgálják, mennyire éhesek, majd ennek megfelelően szednek, sosem többet. Ráadásul étkezések során semmilyen zavaró tényezőt (pl. TV) nem engednek meg.

5. Rengeteget sétálnak

A séta egyfajta meditációként szolgál számukra, a Buddhista tanokból eredeztethető. Sétálás közben teljesen kizárják a külvilágot és a saját mozgásukra koncentrálnak. A jó tempóban történő sétálás felpezsdíti a vérkeringést erősíti az izomrendszert és fitten tart.

6. Nem esznek menet közben

Számukra szinte elképzelhetetlen, hogy egy étkezésnek ne adják meg a megfelelő tiszteletet, annak ellenére, hogy a mai kor rohanós életvitele már hozzájuk is jócskán betört. Úgy vallják, hogy mikor eszel, teljes mértékben az ételre figyelj, ízleld és élezd azt, hiszen nem csak a száddal eszel, hanem a szemeddel, orroddal egyaránt. A szervezetet fel kell készíteni az elfogyasztásra váró ételre, ezért ők, ha tehetik, sosem esznek például az utcán, metrón, kocsiban.

7. Egészségesen főznek

A főtt ételek tápanyagtartalma nagyban függ az elkészítés technikájától. Van, amikor már annyira szétfőzzük az adott alapanyagot, hogy abban elenyésző mértékben marad meg bármilyen vitamin vagy tápanyag. A japánok előszeretettel használják a gőzölés, párolás technikáját fogásaik elkészítésénél, ami azért nagyszerű, mert megőrzi az lapanyagok eredeti textúráját és minimális tápértékvesztéssel jár.

8. Harcművészeteket gyakorolnak

A harcművészetek a japán kultúrában sokkal többet jelentenek a sportnál. Úgy az Aikido, mint a Karate, vagy a Sumo – csak hogy a legnépszerűbbeket említsem – mind kiváló erőnlétet és koncentrációt követelnek, öntiszteletre és szerénységre tanítanak. Minden mozdulat mögött több egy egyszerű fizikai mozgásnál.

9. Termálfürdők

Az ásványi anyagokban gazdag termálfürdők óriási népszerűségnek örvendenek Japán szerte. Úgy hiszik, hogy a testet és a szellemet egyaránt képes felpezsdíteni, mert mindamellett, hogy a termálfürdők megnyugtatnak, magas kalcium, magnézium tartalmuk miatt jót tesznek a szerveinknek is.

10. Egészséges desszertek

A Japánok édességtárháza tele van könnyed friss ínyencségekkel, amelyeknek általában alacsony a cukortartalmuk. Ott van például a mocha, ami egy rizs alapú sütemény, amelyet számtalan töltelékkel ízesítenek: eperpüré, fagylalt vagy akár édes vörösbab püré. A Dorayaki egy másik igen népszerű desszert, amely piskótából és tejszínhabos krémből áll össze.

11. A természet közelsége

A japán emberek és a természet között különleges viszony van, ugyanis a japánok tisztelik az anyatermészetet és semmilyen profitszerzés érdekében nem szipolyoznák ki tartalékait. Ha a rohanós hétköznapok miatt nem is, de ha szabadidejük engedik, mindig a természetben pihenik ki a hét fáradalmait.

12. Fejlett egészségügyi rendszer

Japánban minden egyes ember egészségügyi ellátását az állam állja, ami elsőre hihetetlennek tűnhet számunkra, ám a program mégis csak a GDP-jük 10%-át követeli. Éppen emiatt az emberek nem csak akkor mennek orvoshoz, ha valami baj van, hanem rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, így biztosítva hosszú életüket.

13. Rendszeres összejövetelek

Japán is kapitalista ország, de valahogy mégiscsak más, mint a többi állam. Az embereknek van idejük egymásra. Nem temetkeznek és vesznek el a munkában, gyereknevelésben, vagy csak szimplán a hétköznapokban, hanem rendszeresen összejárnak kikapcsolódni a barátaikkal. Mivel az otthonaik általában túl kicsik egy ilyesfajta összejövetelhez, közösségi tereken gyűlnek össze.

14. Produktívak a munkájukban

A japán munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolat össze sem hasonlítható a milyénkel. Ott a munkaadó ösztönöz és jutalmaz a kemény munkáért, és ez nem csak elismerés és megbecsülés terén mutatkozik meg, hanem a fizetésben is. A japán munkavállalók, pedig lelkiismeretesen és legjobb tudásuk szerint végzik feladataikat.

15. Stressz kezelés

Azt mondanunk sem kell, hogy a stressz lehet minden bajunk okozója. A japánok ügyesen kezelik a munka közben felgyülemlő stresszt, ugyanis ha érzik, hogy elegük van, szünetet tartanak és újra feltöltődnek: kirándulnak, vásárolgatnak – és ha újra nyugodtakká váltak visszatérnek a munkához.

16. Leginkább otthon főznek

Habár szinte ugyanaz a gyorséttermi kínálat várja őket, mint ami nálunk is van, tudatában vannak az ott készült ételek minőségével. Amennyire csak a lehetőségeik engedik, próbálják minimalizálni a gyorséttermi kaják fogyasztását, és helyette inkább rászánják az időt otthon, és egészséges és finom ételeket készítenek.

17. Bőrápolási rutin

A japán nők bőre szinte már-már irigylésre méltó. A genetika és az egészséges táplálkozás mellett a bőrük tisztítására is nagy hangsúlyt fektetnek. Olaj alapú arctisztítókat használnak, hogy ne szárítsák ki a bőr szerkezetét. A hidratálót sosem felejtik ki és hisznek az érintés erejében, ezért gyakran végigmasszírozzák újaikkal az arcuk területét.

18. Elkötelezettek az iskola és a munka felé

Nagyon ritka az a japán ember, aki felületesen félvállról véve végzi a munkáját. Mindannyian szeretettel és türelemmel csinálják azt, amit csinálnak – és ez abban is visszaköszön, hogy mindebben örömüket is lelik.

19. Wasabi

A wasabi a japán gasztronómia egyik visszaköszönő eleme. Markáns íze és csípőssége miatt viszont sokan nem szeretik, pedig kiváló élettani hatásai vannak. Megnyitja a légutakat és támogatja az immunrendszert, elősegíti az emésztést, csökkenti a gyulladásokat.

20. Boldogak

A japán nők mindig arra törekednek, hogy a mindennapokban megtalálják a jót. Ha nehézségekbe ütköznek, szembe néznek vele és a saját munkájukat sosem kicsinylik le. Ha nehéz időszakon mennek keresztül, nem temetkeznek értelmetlen zabálásokba, vagy nem hódolnak valamilyen káros szenvedélynek, hanem kommunikálnak, elmondják mi bántja őket és megpróbálják megkeresni a megoldást.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek