HolotropikumA hosszú végű, import paradicsomok veszélyesek lehetnek az egészségre

A hosszú végű, import paradicsomok veszélyesek lehetnek az egészségre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amennyiben olyan paradicsomokkal találkozunk a piacokon, üzletekben, amelyeknek a végük elvékonyodik és megnyúlik, ne vásároljunk belőlük – ezt tanácsolják a zöldségtermeléssel foglalkozó szakemberek.

paradicsom

Ez a formájú paradicsom ugyanis arról árulkodik, hogy a termelésnél olyan vegyületeket használtak, amelyek felgyorsították a növekedést, érést és a kárósító tényezőktől is kémiai anyagokkal védték a paradicsomokat.

Ezek leginkább Törökországból kerülnek be hozzánk. A különböző gyomírtószerek és az érési folyamat serkentését elősegítő anyagok az emberi szervezetbe jutva, akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak.

Szakértők arra is rájöttek, hogy az import paradicsomok esetében génmódosító anyagokat is felhasználtak, mégpedig azért, hogy a piros kis zöldségek jobban bírják az utazást és ez idő alatt ne romoljanak meg. A másik problémát az jelenti, hogy ezeket a paradicsomokat a hazai eladók úgy kínálják, mintha helyben lettek volna termelve, nagyon finomak és semmilyen olyan vegyszert nem tartalmaznak, amelyet a törvény tiltana.

A gyümölcstermesztésben használják például az ethrel nevű vegyületet, amelynek hatóanyaga az etefon, ez felgyorsítja a növény természetes biokémiai folyamatait, és ezáltal hamarabb megérik a gyümölcs. Ez viszont nem engedélyezett a zöldségtermesztésnél, hiszen nagyon nagy mennyiségben kellene használni ezt a módszert, hogy hatásos legyen, de ha mégis alkalmazzák, akkor a zöldségek gyakorlatilag mérgezettek lesznek, ha elfogyasztjuk.

A mi tanácsunk az, hogy amennyiben egészséges, jóízű paradicsomot szeretnél enni, szerezd azt be helyi termelőnél.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek