HolotropikumA hormonháztartás felborulásából adódó rosszkedv 5 tünete!

A hormonháztartás felborulásából adódó rosszkedv 5 tünete!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A hormonok szervezetünk azon vegyi anyagai, melyek biztosítják a test normál működését, ráadásul hatással vannak a hangulatunkra is.

A hormonháztartás felborulásából adódó rosszkedv 5 tünete!

Az agyunk folyamatosan kapcsolatban van a szervezet hormonjaival a szerotonin, norepinefrin és dopamin nevezetű neurotranszmitterek segítségével. A hormonok termelődését az agyi aktivitás befolyásolja, és a termelődött hormonok visszahatnak az agyra, tehát a kapcsolat kölcsönös.

Ennek következtében, ha egy kis felborulás is jelentkezik a hormonháztartásunkban, az egyből kihatással van a mindennapjainkra és ezzel együtt a hangulatunkra is.

„Mikor mérgesek leszünk valamiért a szívdobogásunk felgyorsul, a vérerekben a nyomás megnő, fokozottabban termelődik a tesztoszteron míg a kortizol nevezetű stressz hormon szintje csökken, ráadásul a bal agyfélteke is nagyobb stimulációnak van kitéve.”Neus Herrero, a Valenciai Egyetem kutatóprofesszora.

A hormonháztartás zavarai rengeteg módon megkeseríthetik mindennapjainkat:

1. Álmatlanság – progeszteron egyensúlytalanság

A progeszteron jelképesen a Yin, és az ösztrogén pedig a Yang a testben, ebből kifolyólag ellentétes hatásokat válthatnak ki a szervezetből. Az optimális állapot az, ha a kettő egyensúlyban van egymással. Az ösztrogén felpörget, míg a progeszteron lelassítja az agyat, ezért ha a progeszteron szint alacsony sokkal nehezebben tudunk elaludni.

2. Szorongás – alacsony ösztrogénszint

Az ösztrogén a női szervezet egyik legfontosabb hormonja. Az ösztrogén befolyásolja az szervezet szerotonin és endorfin termelését (mindkettő serkentőleg hat az agyra), ráadásul az ösztrogén a felelős a dopamin és norepinefrin egyensúlyának megtartásáért is.

3. Csökkent libidó – alacsony tesztoszteronszint

Míg a magas tesztoszteronszint agressziót válthat ki, addig ha nem található megfelelő mennyiségű a szervezetben akkor nagyon ingerlékennyé válhatunk, és kevésbé kívánjuk az együttlétet. Ez gyakran társul nagyfokú szarkazmussal, frusztrációval, kedvtelenséggel, dühvel is.

4. Depresszív hangulat – pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése lelassítja a hormonok termelődését, ami hangulatingadozásokat okoz. Gyakran az ebben szenvedők depresszív tüneteket produkálnak, ráadásul olykor memóriazavar is kísérheti.

5. Testsúlynövekedés – kortizol túltengés

Mint ahogyan azt már említettük, a kortizol a test „stressz hormonja”, viszont túltengése serkenti a vércukor zsírrá alakulását, ami leggyakrabban a hasi tájon rakódik le.

Hogyan lehet természetes módon helyreállítani a hormonegyensúlyt?

· Étrendváltoztatás: ajánlott az egészséges zsírsavakban gazdag táplálékok fogyasztása
· Adaptogén gyógynövények: fogyasszunk olyan gyógynövényfőzetet, mely enyhíti a stresszt és felturbózza az immunrendszert
· Illóolajok használata: segítségükkel kitudjuk pucolni a testbe lerakódott méreganyagokat (kókuszolaj, esszenciális illóolajok, sheavaj stb.)
· Figyeljünk oda a gyógyszereink rendszeres beszedésére: ha hébe-hóba, rendszertelenül szedjük az előírt gyógyszereket mellékhatásokat válthatunk ki.
· Elegendő alvás: ajánlott 7-8 óra alvás éjszakánként, azonos lefekvési idővel

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek