HolotropikumA horkolás akár halálos is lehet?

A horkolás akár halálos is lehet?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Horkolás és horkolás között is különbség van, és az amúgy is mélyen és nyugodtan alvók nem is tudják, mennyi fejfájással járhat, ha párunk éjszaka horkol – ugyanis nők és férfiak egyaránt horkolnak, bár a férfiak gyakrabban.

A horkoló ember gyakran maga sincs tudatában annak, hogy horkolása mennyire hangos, és mennyire zavarja környezetét. Akik pedig figyelmeztetnek, hogy horkol, vagy elviselhetetlenül horkol, ne botránkozzon meg, mert lehet, hogy az életét mentették meg!

Sokan nem tudják, de a horkolás az egyik leggyakoribb jele az úgynevezett alvási aponénak. Ez egy olyan rendellenesség, amelynek következtében a légzés nehézkessé, sekélyessé válik, néha talán épp kihagy, és meg is áll egy rövid időre az éjszaka folyamán. Ebben a rendellenességben szenvedő emberek között pedig ötször nagyobb az esély a rák kialakulására, mint azok esetében, akik könnyen vesznek levegőt alvás közben – derül ki egy új amerikai tanulmányban.

Közel 1500 embert vizsgáltak, követtek nyomon több mint 20 éven át, és megállapították, hogy az enyhe horkolás is gyakran rákos megbetegedéshez vezet, de főleg a krónikus válfajai.

Az alvási aponé csökkenti az oxigén mennyiségét a vérben, a daganatok pedig ennek elkerülése érdekében újabb vérereket hoznak létre, amik további daganatok kifejlődését eredményezik. A kutatás még nem ért véget, és nem világos, hogy az aponé csak súlyosbítja a kialakult rákos daganatokat, vagy elő is idézi ezeket, ehhez további kutatásokra van szükség.

A horkolás ettől eltekintve rossz és egészségtelen, mert növeli a vérnyomást, depressziót idézhet elő, de szívbetegségek kialakulásában is közrejátszhat. Ha valaki rosszul alszik, napközben is álmos, ráadásul horkol, és netán plusz kilókkal is rendelkezik, mindenképpen keressen fel egy specialistát.

Az alvási aponé további ismertető jelei: gyakori fejfájás, rosszkedv, feledékenység, és egyéb esetben segíthet, ha a beteg a háta helyett az oldalára feküdve alszik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek