KuriózumA HIV-ből és a leukémiából is kigyógyult egy amerikai férfi

A HIV-ből és a leukémiából is kigyógyult egy amerikai férfi

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az amerikai Timothy Ray Brown-nál 1995-ben diagnosztizáltak HIV-fertőzést, majd 2006-ban kiderült, hogy leukémiában szenved.

timothy-ray-brown-05

Mivel a kemoterápiás és a sugárkezelés eredménytelennek bizonyult, a férfin 2007-ben és 2008-ban csontvelő-átültetést hajtottak végre. Ami ezután következet, azon az orvosi szakma egésze meglepődött, ugyanis Timothy Ray Brown, a Földön élő emberek közül egyedül nemcsak a leukémiából, de a HIV-ből is kigyógyult.

A szakemberek egy ideig úgy gondolták, hogy a gyógyulásnak három oka lehetett: a sugárkezelés, ami elpusztította a HIV-vírussal fertőzött sejtek többségét, a csontvelő-átültetéskor előálló anomália – a befogadó szervezet sejtjeit idegen testként kezelték a donor sejtjei -, ami semlegesítette a HIV-vírusos sejteket, valamint a csontvelődonor delta32 elnevezésű génmutációja.

Nemrég azonban az amerikai Emory Egyetem kutatói kizárták, hogy a sugárkezelésnek köszönhetően gyógyult meg a HIV-ből a férfi. A kezelés során ugyan sok fertőzött sejtje pusztult el, de ez nem magyarázza a végleges gyógyulást. A másik két ok igazolása vagy cáfolása további kutatásokat igényel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek