HolotropikumA hirtelen, éles fájdalomnak a mellkasban, ami ugyanilyen gyorsan el is múlik,...

A hirtelen, éles fájdalomnak a mellkasban, ami ugyanilyen gyorsan el is múlik, nincs köze a szívproblémákhoz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Éreztél már valaha éles, szúrásszerű fájdalmat a mellkasodban munka vagy mozgás közben?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a mellkasi fájdalom szívrohamot jelezhet, vagy legalábbis annak korai előjele lehet. Szerencsére ennek az éles fájdalomnak valószínűleg semmi köze a szívrohamhoz.

Ezt a mellkasban fellépő, éles, szúró fájdalmat az úgynevezett prekordiális fogás szindróma (Precordial catch syndrome – PCS) okozza. Ez egy meglehetősen gyakori állapot, ami szinte bárkivel előfordulhat.

A prekordiális fogási szindróma okozta fájdalom súlyosbodhat belégzéskor és kilégzéskor, vagy egyszerűen mozgás közben is. A fájdalom lehet egyszerűen csak bosszantó, vagy élesebb, késszúrásszerű, és általában néhány másodpercig vagy percig érezhető egy kis területen, a bal mell alatt.

A fájdalom általában maximum pár percig tart, azután ugyanolyan hirtelen el is múlik, mint ahogy kezdődött. De nincs miért aggódni, a prekordiális fogás szindróma nem veszélyes.

Bár az okai nem teljesen tisztázottak, egy elmélet szerint a stressz lehet a kiváltó oka. Úgy gondolják, hogy egy izomcsoport összehúzódása, görcsölése okozza. A szakértők egy dologban azonban biztosak: ennek semmi köze nincs a szívhez. Nyugalmi állapotban is jelentkezhet, de akkor is, ha hirtelen változtatunk a testhelyzetünkön, vagy lehajolunk.

Nem igényel kezelést, és amint a fájdalom megszűnik, folytathatod a megszokott tevékenységeidet. Az ibuprofen vagy más gyulladáscsökkentők szükség esetén segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

Összefoglalva a prekordiális fogás szindróma tünetei:

  • fájdalmas görcsök, amik mindössze néhány másodpercig vagy percig tartanak;
  • éles, hirtelen fellépő szúrás, ami fokozatosan tompuló fájdalomba megy át;
  • lokalizált fájdalom, amely egy adott területen jelentkezik;
  • a fájdalom általában hirtelen mozgás közben jelentkezik;
  • a fájdalom belégzésre és kilégzésre felerősödik;

A fent leírtak, ha nem jelentkeznek más tünetek is, nem jelentenek szívrohamot. A szívroham általában homályos látással, szédüléssel, fáradtsággal, hideg verejtékezéssel, émelygéssel, emésztési zavarokkal és még sok más tünettel jár együtt. A szív környékén jelentkező fájdalom ilyenkor általában intenzívebb és erős szorítás érezhető a mellkasban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek