HolotropikumA hét gyümölcse: az eper

A hét gyümölcse: az eper

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A nyár első gyümölcsei között találjuk meg az epret a piacokon. Már májustól terem, nagyon finom, tele van tápanyaggal, és könnyű desszertnek ideális. Egyszerűen nincs rá ok, hogy elkerüld és kihagyd az étrendedből! (Esetleg az ára, amelyért kínálják…)

Az eper tartalmazza azon vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetnek feltétlenül szüksége van. A C-vitamin és a flavonoidok talán a legfontosabbak ezek közül. De nem szabad elhanyagolnunk a K-vitamin, folsav, kálium, magnézium és Omega 3 zsírsavak jelenlétét sem az eperben, amely szintén jelentős. Összességében mindezek egy olyan gyümölcs-bombává formálják az epret, amelyet nem érdemes kihagyni!

5 egészséges ok, amiért naponta fogyassz epret

* Az eper erősíti az immunrendszert, C-vitamin tartalmának köszönhetően. Egyetlen porció eper biztosítja számunkra a napi ajánlott C-vitamin adag felét, amely elengedhetetlen a betegségek elleni küzdelemben.

* Az eper a jó látást is elősegíti, ugyanis jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánst, amely meggátolja a szürkehályog kialakulását. Továbbá, a szemnek is szüksége van a C-vitaminra, amely megóvja a retinát és a szaruhártyát a nap káros sugaraitól, ebből pedig bőven van az eperben.

* Sikeres rák-elleni szer is az eper, a benne lévő antioxidánsoknak és ellágsavnak köszönhetően. Mindezek meggátolják a rákos sejtek elszaporodását.

* Az eper távol tartja a ráncokat, és csökkenti a bőr öregedési folyamatát, szintén a C-vitamin tartalmának köszönhetően, amely a bőr feszességét és rugalmasságát is kordában tartja.

* És nem utolsó sorban, az eper javítja a szívműködést, és csökkenti a koleszterint. Az ellágsav és a flavonoidok ugyanis visszafogják a koleszterin negatív hatásait a vérerekre nézve.

Hogyan válaszd ki a jó epret?

Amit tudnod kell erről a gyümölcsről, hogy igencsak romlandó. Ezért semmiképp se vásárolj belőle nagy mennyiséget, főként hogy ha a jótékony hatásainak örvendenél. Eltérően a többi gyümölcstől, az eper nem érik be miután leszedték a tövéről, éppen ezért, olyan gyümölcsöket válassz, amelyek színe erős piros. Ezek biztosan érettek! Az ideális eper textúrája kemény és közepes nagyságú. Aromája pedig a legfinomabb!

Amennyiben nem találsz csak becsomagolt, bedobozolt epret, bizonyosodj meg arról, hogy nem voltak összenyomva, összeszorongatva a gyümölcsök, ellenben szép epreket csodálhatsz a csomag tetején, az alján pedig ott lesznek a romlottak.

Miként tárold?

Ha nem szánod az teljes mennyiséget elfogyasztásra, csak annyit moss és tisztíts meg, amennyit megeszel. Sose szedd le a zöld végeket, ha másnapig állni hagyod az epret! Ugyanakkor válogasd ki azokat a gyümölcsöket, amelyek megromlani látszanak, és dobd el őket. A többit akár 2–3 napig is tárolhatod a hűtőben, egy lefóliázott tálban.

Mi az, amit még nem tudtál az eperről?

* Kalóriaszegény gyümölcs. 100 grammnyi eperben alíg található 27 kalória.

* A frissen csavart eperlé kiváló lázcsillapító azon betegek számára, akik magas lázzal küszködnek. Továbbá mézzel keverve hatásos a napégések és a bőrgyulladások kezelésében.

* Franciaországban az epret a szerelemmel asszociálják. Régebb, az ifjú párnak reggelire eperből, tejfölből és cukorból készített levest tálaltak, a hosszú boldog élet szimbólumaként.

* Az egyetlen olyan gyümölcs, amelynek a magvai kívül vannak. Pontosabban egy eper-szem közel 200 apró magot „hord” magán.

* Belgiumban, Wepion nevű településen külön csak epernek szánt múzeum működik.

* 30 Egyesült Államok-beli városban szerveznek tavasszal eper-fesztivált.

Ha már ilyen jól megismertük az epret, akkor figyelmetekbe ajánlok egy nagyszerű epres receptet. Érdemes kipróbálni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek