Ha hányingerünk van, legtöbbször arra gondolunk, hogy az elfogyasztott étel, vagy a stressz az oka és hamar beveszünk egy gyógyszert, hogy megszüntessük ezt az állapotot. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy ezek a tünetek egy komoly betegség előjelei is lehetnek.

A hányinger komoly betegség előjele lehet, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül!

Ha hirtelen fogyasztjuk el az ételt vagy netán túl sokat eszünk egy étkezés során, gyakran megtapasztalhatjuk a hányinger tünetét, ami ilyen esetben nem is kirívó. De ha a felsoroltak ellenére és hosszasan jelentkezik a hányinger, akkor jó, ha minél előbb orvoshoz fordulunk vele.

A hányinger, általában a gyomortevékenység csökkenése okán jelentkezik. Az ezzel társuló tünetek között még megemlítjük a teltség érzetet, a böfögést, a hasmenést vagy éppen székrekedést, a hasfájást és szédülést. Az emésztési zavar oka lehet ugyanakkor egy ételmérgezés is. Mindezek azonban elmúlnak, miután a szervezet megszabadul a káros anyagoktól.

Viszont, ha a hányinger marad, akkor felmerülhet, hogy gyomorhuruttal, gyomorfekéllyel, emésztőrendszeri daganattal, vakbélgyulladással, bélparazitákkal, májelégtelenséggel vagy vese problémával állunk szemben. Megtörténhet az is, hogy bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok, altatók vagy fogamzásgátlók is idézhetnek elő hányingeres panaszokat.

Ezért, mielőtt önmagunk kezelésébe kezdenénk különböző gyógyszerekkel, forduljunk orvoshoz és kérjük ki a tanácsát. Mert például, ha a hányinger párosul a fej- és szemfájással, melyet a fájdalomcsillapító sem old meg, akkor valószínű, hogy ezt a napközben felvett helytelen testhelyzet is okozhatja.

Ha a hányinger, szédüléssel és egyensúlyzavarral jár, akkor ez egyértelműen belsőfül gyulladásra utalhat. Ha mindezek a panaszok még ájulással is társulnak, akkor idegrendszeri, vagy szívpanaszok állhatnak a háttérben, de okozhatja akár a vérszegénység, vagy a vérnyomás hirtelen növekedése illetve csökkenése.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.