HolotropikumA halfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét a nők esetében

A halfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét a nők esetében

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A heti legalább kétszeri halfogyasztás 25 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét a nőknél – derül ausztrál kutatóknak az American Journal of Epidemology szaklapban publikált tanulmányából. Ez az Omega-3 zsírsavak magas szintjének köszönhető, amelyek kölcsönhatásba lépnek az ösztrogén és progeszteron nemi hormonokkal, ez pedig biztosítja a normális agyműködést.

halhus

A kutatás során a szakemberek 1400, 26 és 36 év közötti nőt és férfit vizsgáltak öt éven keresztül. A résztvevők mindegyike étkezési naplót vezetett, és a kutatók összefüggést fedeztek fel a halfélék, a rákok, és a tenger gyümölcsei fogyasztása és a mentális egészség között.

A kutatók figyelembe vették a legalapvetőbb egészségügyi kockázatokat, mint pl. a fizikai megterhelés, a dohányzás, alkoholfogyasztás, munkahelyi körülmények, ám ezek kizárásával is ugyanarra az eredményre jutottak: azon nők esetében, akik heti legalább két alkalommal halat fogyasztottak, 25 százalékkal kevesebb volt az esélye a depresszió kialakulásának, mint azok esetében, akik egyáltalán nem ettek halat. Akik csak heti egy alkalommal vettek magukhoz halat, ott ez a mutató 6 százalék.

A férfiak esetében azonban nem tudtak kimutatni kapcsolatot a halfogyasztás és depresszió kialakulása között. Ezt azzal magyarázták, hogy a férfiak jóval több Omega-3 zsírsavat visznek be a szervezetbe, főként húsok formájában. A kutatók megjegyezték, a 16 és 42 év közötti nők kétszer olyan mértékben hajlamosak a depresszióra, mint a hasonló korú férfiak.

A szakemberek hangsúlyozták: érdemes minél több halat fogyasztani, hisz a halhús gazdag a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi sókban és tápanyagokban. Hozzátették: kutatásuk bizonyítja, hogy az embereknek széles perspektívaként kell gondolniuk az élelemre, és amellett, hogy jóllakunk, figyeljünk az egészségünkre is, hisz nem kell sok erőfeszítés az egészséges táplálkozás kialakításához.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek