KuriózumA halak nem éreznek fájdalmat egy új tanulmány szerint

A halak nem éreznek fájdalmat egy új tanulmány szerint

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A halak nem éreznek fájdalmat, még akkor sem, ha horogra akadva keservesen vergődnek – állapították meg egy új kutatás szerzői.

halak

A Fish and Fisheries című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmány szerint a halak vergődése csupán öntudatlan, ösztönös reakció, nem pedig fájdalomingerre adott tudatos válasz.

Korábbi kutatások arra jutottak, hogy a halak is rendelkeznek olyan „fájdalomreceptorokkal”, amelyek ember esetében ingerületbe jönnek sérelmet okozó külső hatásra, fájdalomüzenetet küldve az agyba a gerincvelőn keresztül, ahol megtörténik a feldolgozás, majd megszületik a megfelelő válasz. A hét tudós részvételével készült, mostani tanulmány végkicsengése azonban az, hogy a fájdalom érzéséért felelős receptorok – nocireceptorok – megléte még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a halak az emberhez hasonlóan éreznének is fájdalmat.

Egyrészt azért nem, mert csak roppant kis számú nocireceptor található testükön, másrészt náluk nem fejlődött ki a fájdalom érzéséhez és feldolgozásához szükséges új agykéreg (neocortex). (Az agykéreg legfejlettebb, hat rétegű része, amelyet isocortexnek is neveznek, a természetes kiválasztódás folyamatának utolsó szakaszában jelent meg, főleg a homloklebenyben.) Következésképpen nem is éreznek fájdalmat, úgy, mint például az ember.

A kutatást ismertető The Daily Telegraph című brit lap idézte James Rose professzort, a Wyomingi Egyetem kutatóját, aki elmondta, hogy vizsgálataik alapján a halak csupán tudat alatti, alapvetően ösztönös reakciókra képesek, de azok nem tudatos érzéseken – például fájdalmon – alapulnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek