KuriózumA gyermekpszichológus elmondta, mik a legrosszabb dolgok, amiket a szülők mondanak a...

A gyermekpszichológus elmondta, mik a legrosszabb dolgok, amiket a szülők mondanak a gyerekeiknek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy gyermekpszichológus figyelmeztette a szülőket, hogy soha ne próbálják megmondani a gyerekeiknek, hogy kellene érezniük magukat, mivel ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetnek, és azt is elmagyarázta, mit kellene mondaniuk helyette.

Sam Wass gyermekpszichológus a stressz és a figyelem szakértője, aki szerint sok szülő elkövet néhány alapvető hibát a gyereknevelés terén. Az egyik, hogy megpróbálják megmondani a gyereknek, hogy kellene érezniük magukat, és mi az, amit nem kellene érezniük – például haragot, szomorúságot, és hasonló negatív érzelmeket. A pszichológus szerint ezt azonban mindenképpen kerülni kell – írja a Mirror.co.uk.

„Az érzelmek elnyomása nem működik a felnőtteknél, és határozottan nem működik a gyerekeknél, nem lehet csak úgy azt mondani valakinek, hogy töröljön egy érzelmet” – magyarázta, majd egy szemléletes példát is felhozott:

„Például szeptemberben gyakran látni, ahogy a szülők az első tanítási napon kézen fogva vonszolják maguk után a gyerekeiket, és miközben a gyerek keservesen sír, a szülő vidáman azt mondja: Minden rendben lesz, meglátod, milyen jól fogod érezni magadat, ne félj. De pontosan ez az, amit nem szabad csinálni, mert ez nem működik.”

A szakértő szerint ahelyett, hogy megmondanánk a gyereknek, mit ne érezzen, meg kellene próbálnunk elmagyarázni neki, pontosan mit is jelent az, amit érez.

„Működhet, ha egyszerűen csak leírod, mit érezhet a gyerek, ezt nevezzük metakognitív tudatosságnak, és segít a gyereknek felismerni, mit érez. Ez olyasmi, amit soha nem tanítunk nekik az iskolákban, pedig meg kellene tanulnunk” – magyarázta Wass.

„A gyerekek nincsenek tudatában annak, hogy mit éreznek, nem tudják leírni azt, és ez azért van, mert ők maguk sem tudják. Csak ha leírod nekik, hogy mit éreznek, akkor tudatosulnak bennük ezek a dolgok” – mondja a szakértő, hozzátéve, hogy a tudatosítási folyamat gyerekek és felnőttek esetében egyaránt fontos.

„Van valami abban, hogy tudatában vagyunk annak, amit érzünk, ami segít kezelni ezt az érzelmet, és segít csökkenteni azt” – magyarázta.

Éppen ezért fontos, hogy a szülők segítsenek megérteni a gyerekeiknek, mit éreznek, úgy, hogy közben nem ítélkeznek. A szakértő szerint ehhez meg kell nevezni az adott érzést, és leírást adni róla a gyereknek, hogy megtanulhassa, mit jelent.

Wass azt is elmondta, hogy kellene kezelni a kisgyerekek dührohamait és hisztérikus kitöréseit. Sok szülő logikus magyarázattal próbálkozik, de ez nem működik, mivel a gyerekek agya még nem elég fejlett ahhoz, hogy megértsék az ésszerű magyarázatokat és ok-okozati összefüggéseket.

„A kisgyerekek ilyenkor abban a szakaszban vannak, amikor agyuk érzelmi központja meglehetősen nagy, az ésszerű gondolkodásért felelős központ azonban kicsi, ezért sokkal hatékonyabb módja a dühroham kezelésének, ha egyszerűen csak az ő nyelvüket használva válaszolunk nekik.

Ha a gyerek például azt mondja: gyümölcslevet akarok, vagy pudingot akarok – akkor hasonlóképpen lehet válaszolni neki, figyelve a jellegzetes, fel-le hullámzó hanglejtésre is, hogy azt érezzék, megérted őket. Például azt mondhatod neki: Freddie pudingot akar. A megértés érzése segít nekik megnyugodni, és akkor képes leszel valami másra irányítani a figyelmüket” – tanácsolta a pszichológus.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek