KuriózumA gyermekkori sérülések a felnőttkorra is kihatnak - Vigyázz, soha ne bántsd...

A gyermekkori sérülések a felnőttkorra is kihatnak – Vigyázz, soha ne bántsd ezekkel a szavakkal a gyereked!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyerekek védtelenek, ezért sokszor a szülők tanácsára és segítségére van szükségük. Életüket nagyban befolyásolja és meghatározza a körülöttük lévő felnőttek életfelfogása.

Nagyon fontos a gyerek és felnőttek közötti bizalmi kapcsolat kialakítása és fenntartása. A gyerekben hosszú évtizedeken keresztül nyomot hagy az, amit egy felnőtt mond neki, legyen az akár negatív, akár pozitív vélemény. Gyerekkorban alakul ki az énkép, és a világszemlélet is, ezt pedig nagyban befolyásolja a közvetlen környezetben levő felnőttek köre.

A psychcentral.com oldal összegyűjtött egy pár olyan állítást, melyet jobb, ha soha nem mondasz a gyerekednek, ha nem akarod, hogy egész életében a következményeit viselje.

1. Nem nagy dolog

Ha valami történik, soha nem mond azt a gyereknek, hogy “ne törődj vele, ez nem egy nagy dolog”. Nem szabad semmibe venni a gyerek problémáit, lehet, hogy te semmiségnek látod a dolgot, de mindenkinek pontosan az a legnagyobb dolog az életében, ami történik vele. Ha a gyerek érzéseit nem veszed figyelembe, később könnyen kialakulhat benne az önértékelési zavar.

2. Mindig elrontasz mindent, semmit sem tudsz rendesen megcsinálni!

A gyerek értéktelennek fogja érezni magát, szorongó lesz. Felnőtt korában pedig nem fogja tudni, hogy miért nincs önbizalma, miért nem mer belekezdeni semmibe, hiszen tudat alatt állandóan a kudarctól retteg. Egész életében alacsony önbecsüléssel fog küzdeni.

3. Fejezd be, nem akarom, hogy ezt mondd! Nem érezhetsz így!

Ez az érvénytelenítés, a semmibevevés egy újabb formája. Ha nem vagy hajlandó elfogadni, hogy a gyerekednek is lehetnek érzései, vagy az akarata eltérhet a tiedtől, akkor bizony komoly elnyomást alakíthatsz ki benne. Sok felnőtt egy ilyen esetben egyszerűen azt mondja a gyereknek, hogy a gondolatai vagy érzései nem helyesek. Sőt, megtanulja, hogy az érzéseit vállalni nem feltétlenül jó dolog, és inkább jobb, ha elnyomja azokat.

4. Ez a te hibád, miattad történt!

A felnőttek nem szeretnek felelősséget vállalni a tetteikért, gyakran az is előfordul, hogy inkább a gyereket hibáztatják. Ennek következtében a gyerek megtanulja tolerálni, és nem túl nagy jelentőséggel felruházni mások toxikus viselkedését. A nehézségek kialakulásáért ő a felelős, ezért állandó bűntudat és félelem alakul ki benne.

5. Túlságosan érzékeny vagy!

Az érzékenység a gyengeség jele, ezt tanítja a felnőttek világa. Légy erős mindig és minden körülmények között, a legjobb, ha nem mutatod ki az érzéseidet. Ha kimutatod az érzéseid, kihasználnak és elnyomnak! A legtöbb gyerek ilyen nevelésben részesül, ezért később, felnőttként sem mutatja, inkább elnyomja az érzéseit.

6. Direkt vagy rossz, azt akarod, hogy belebetegedjek?

Ebben az esetben felcserélődnek a szerepek, a felnőtt a gyereket hibáztatja azért, mert rossz az élete. A gyerek kell érezze az élet terhének súlyát. Ez nagyon hibás nevelési módszer a szülők részéről, a kicsi pedig azt fogja érezni, hogy mindent meg kell tegyen azért, hogy másoknak jó legyen, azaz mindig valaki kedvébe akar járni, saját magára nem figyel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek