A gyerekek védtelenek, ezért sokszor a szülők tanácsára és segítségére van szükségük. Életüket nagyban befolyásolja és meghatározza a körülöttük lévő felnőttek életfelfogása.

Nagyon fontos a gyerek és felnőttek közötti bizalmi kapcsolat kialakítása és fenntartása. A gyerekben hosszú évtizedeken keresztül nyomot hagy az, amit egy felnőtt mond neki, legyen az akár negatív, akár pozitív vélemény. Gyerekkorban alakul ki az énkép, és a világszemlélet is, ezt pedig nagyban befolyásolja a közvetlen környezetben levő felnőttek köre.

A psychcentral.com oldal összegyűjtött egy pár olyan állítást, melyet jobb, ha soha nem mondasz a gyerekednek, ha nem akarod, hogy egész életében a következményeit viselje.

1. Nem nagy dolog

Ha valami történik, soha nem mond azt a gyereknek, hogy “ne törődj vele, ez nem egy nagy dolog”. Nem szabad semmibe venni a gyerek problémáit, lehet, hogy te semmiségnek látod a dolgot, de mindenkinek pontosan az a legnagyobb dolog az életében, ami történik vele. Ha a gyerek érzéseit nem veszed figyelembe, később könnyen kialakulhat benne az önértékelési zavar.

2. Mindig elrontasz mindent, semmit sem tudsz rendesen megcsinálni!

A gyerek értéktelennek fogja érezni magát, szorongó lesz. Felnőtt korában pedig nem fogja tudni, hogy miért nincs önbizalma, miért nem mer belekezdeni semmibe, hiszen tudat alatt állandóan a kudarctól retteg. Egész életében alacsony önbecsüléssel fog küzdeni.

3. Fejezd be, nem akarom, hogy ezt mondd! Nem érezhetsz így!

Ez az érvénytelenítés, a semmibevevés egy újabb formája. Ha nem vagy hajlandó elfogadni, hogy a gyerekednek is lehetnek érzései, vagy az akarata eltérhet a tiedtől, akkor bizony komoly elnyomást alakíthatsz ki benne. Sok felnőtt egy ilyen esetben egyszerűen azt mondja a gyereknek, hogy a gondolatai vagy érzései nem helyesek. Sőt, megtanulja, hogy az érzéseit vállalni nem feltétlenül jó dolog, és inkább jobb, ha elnyomja azokat.

4. Ez a te hibád, miattad történt!

A felnőttek nem szeretnek felelősséget vállalni a tetteikért, gyakran az is előfordul, hogy inkább a gyereket hibáztatják. Ennek következtében a gyerek megtanulja tolerálni, és nem túl nagy jelentőséggel felruházni mások toxikus viselkedését. A nehézségek kialakulásáért ő a felelős, ezért állandó bűntudat és félelem alakul ki benne.

5. Túlságosan érzékeny vagy!

Az érzékenység a gyengeség jele, ezt tanítja a felnőttek világa. Légy erős mindig és minden körülmények között, a legjobb, ha nem mutatod ki az érzéseidet. Ha kimutatod az érzéseid, kihasználnak és elnyomnak! A legtöbb gyerek ilyen nevelésben részesül, ezért később, felnőttként sem mutatja, inkább elnyomja az érzéseit.

6. Direkt vagy rossz, azt akarod, hogy belebetegedjek?

Ebben az esetben felcserélődnek a szerepek, a felnőtt a gyereket hibáztatja azért, mert rossz az élete. A gyerek kell érezze az élet terhének súlyát. Ez nagyon hibás nevelési módszer a szülők részéről, a kicsi pedig azt fogja érezni, hogy mindent meg kell tegyen azért, hogy másoknak jó legyen, azaz mindig valaki kedvébe akar járni, saját magára nem figyel.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.