KuriózumA gyermek rosszindulatú betegsége nem növeli a válások arányát

A gyermek rosszindulatú betegsége nem növeli a válások arányát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rákban szenvedő gyermekek szülei minden bizonnyal hatalmas érzelmi stressznek vannak kitéve, mégsem nagyobb a valószínűsége a válásuknak, mint a többi pár esetében – állapította meg egy dán tanulmány, amelyet a Pediatrics című folyóirat legfrissebb száma közölt.

A kutatók több mint 47 ezer gyermekes dán házaspár adatait elemezték.

„Korábban okozott némi félelmet, hogy a gyermek rákos megbetegedésének diagnosztizálására fellépő trauma váláshoz vezethet. Általánosságban azonban ezt nem tapasztaltuk. Amit láttunk, az inkább a megküzdés képessége” – mondta Christoffer Johansen, a Dán Rákkutató Központ munkatársa.

Természetesen néhány rákos gyermek szülei elválnak, de az adatok azt mutatják, hogy számuk nem különbözik azt átlagtól.

A tanulmány alapjául 2450, 1980 és 1997 között diagnosztizált beteg gyerek szüleinek adatai szolgáltak, valamint kontrollcsoportként 44 853, nem beteg gyermekkel rendelkező család.

Johansen csoportja szerint több mint húsz év alatt a rákos és nem rákos gyermekes szülők válási – illetve nem házas párok esetén szakítási – arányai nem különböztek lényegesen. Igaz volt ez akkor is, ha figyelembe vették a családok jövedelmi és munkaviszonyait is. Akár túlélte a gyermek a betegséget, akár nem, ez a tény sem szignifikáns különbséget.

Johansen ezt meglehetősen biztató jelnek tekinti, habár – mint megjegyezte – mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a pároknak nem voltak kapcsolati problémáik, miután rosszindulatú betegséget diagnosztizáltak gyermeküknél.

Közlése szerint az eltérő kultúrák – például a házasságról szóló társadalmi elvárások, a nők szerepének megítélése, váláshoz való eltérő hozzáállás – ellenére megállapításaik általánosíthatóak más országokra is.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek