HolotropikumA gyakorlat, ami mozgás nélkül varázsol izmos testet. Készülj fel, kemény munka...

A gyakorlat, ami mozgás nélkül varázsol izmos testet. Készülj fel, kemény munka lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az úgynevezett deszka póz vagy más néven plank, annyira közkedvelt lett, hogy a közösségi oldalakon többnapos kihívásokat indítottak. Ki bírja tovább? Látszólag nem tűnik nehéznek, mindenképp ki kell próbálni. Állítólag mozgás nélkül izmosít.

Fotó: thefitcrasher.com
Fotó: thefitcrasher.com

Elsőre nem is gondolnánk, hogy olyan nehéz lenne megtartani magunkat pár percig plankban, de ha kipróbáljuk a gyakorlatot rájövünk, hogy bizony elég kemény feladat helyesen elvégezni, már 30 másodperc is igen kemény erőfeszítést jelent.

A gyakorlat kedvelői napi 5 perc planket ajánlanak, de jó tudni, hogy a világrekordot tartó személy 240 percig képes magát megtartani ebben a pozícióban. Rendszeres és megfelelő gyakorlásával erősíthetjük a fenék, hát, láb és hasi izmokat is. Mivel ez a gyakorlat izometrikus, semmilyen mozgást nem igényel, csak egy helyben kell tartanunk magunk.

Fontos azonban, hogy helyesen végezzük a gyakorlatot. Támaszkodjunk a könyökünkre, zárjunk be 90 fokos szöget. A könyökök a vállak alatt legyenek, a lábak és a hát, akárcsak a fekvőtámasznál egyenes maradjon. A feneket a lehető legfeszesebben tartsuk végig. A nyak és a fej illeszkedjen a gerinc vonalába, ne legyünk púposak. A csípő ne lógjon, és a hasat is húzzuk be.

A lábak és a combok egyenesen legyenek, feszüljenek, különben a hasizmok ellazulnak. Úgy képzeljük el, mintha háttal állnánk a falnak, teljesen nekitámaszkodva.

Jó, ha az elején megkérünk egy külső szemlélőt, vagy a tükörben követjük, hogy jól vettük-e fel a pozíciót.

Kezdetben legalább tíz másodpercig próbáljuk megtartani a helyes pozíciót. Ez persze attól függ, hogy ki milyen fizikai állapotban van.

Ne haladjuk meg az elején a két percet. Ha fáradtak vagyunk, tartsunk egy rövid szünetet. A lényeg, hogy ne erőltessük túl magunkat, míg megszokja a szervezetünk. A legfontosabb a helyes tartás, nem a megtett idő.

Scott pedig most bemutatja nekünk, hogy hogy kell helyesen elvégezni a gyakorlatot:

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek