HolotropikumA görög joghurt sötét oldala! Mit is eszünk valójában?

A görög joghurt sötét oldala! Mit is eszünk valójában?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tévéreklámokból ismert görög joghurt láttán valóban összefut a nyál a szánkban. Az utóbbi években nagyon népszerű lett, mert úgy hirdették, hogy egészségesebb más termékekhez viszonyítva, és még a fogyásban is segít.

gorog-joghurt

Jelenleg nincsen szabályozás arra, hogy mit kellene konkrétan tartalmaznia a görög joghurtnak nevezett készítménynek. Így nagyon sok gyártó kihasználja ezt a kiskaput, és mindenféle adalékanyagot használ a termék előállításában, amely sűrűbbé, krémesebbé teszi azt, és már csak annyi a feladat, hogy azt görög joghurtként árulják.

A görög joghurt elkészítésekor nem szabadna semmiféle cukrot felhasználni, de sok gyártó eleve desszertként árulja a terméket, ami azt jelenti, hogy bizony egy dobozban akár 25 grammnyi folyékony cukor, azaz szirup van. Továbbá rossz hír, hogy ezen édesítőszert génmódosított növényekből (kukorica, cukorrépa) nyerik ki, ami szintén komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Az is szomorú, hogy ezeken a termékeken gyakran találkozni olyan feliratokkal, hogy a felhasznált tejből kivonták a zsírt, így a zsírszegény joghurtot még jobban lehet értékesíteni. A zsírszegény tej azért problémás, mert ezáltal a szervezetnek nem marad kalcium, amit hasznosítani tudna, így a csontok, a fogazat, és egyéb kalciumra éhes szerveknél az említett ásványi anyag hiánya fog kialakulni.

Az Egyesült Államokban rengeteg ilyen agyon feldolgozott, zsírszegény és cukrozott görög joghurtot adnak el. Még a vegetáriánusokat is átverik, akik úgy hiszik, hogy a görög joghurt a tejen kívül más állati eredetű adalékanyagot nem tartalmaz, de sok esetben ez nem így van, hiszen a sűrűbb állag elérése érdekében zselatint használnak, amelyet az állatok bőréből vonnak ki.

Erre jó példa a Chobani görög joghurt, amely az egyik legnépszerűbb termék Amerikában, elhitetve a fogyasztókkal, hogy természetes alapanyagokból készült, egészséges táplálék. Ugyan a Chobani joghurt előállításakor nem használnak olyan tehéntejet, amely hormonkezelt állatoktól származik, de nem is az egészséges, bio tejet dolgozzák fel. A joghurt előállításához olyan tejet használnak, amely génmódosított lucernából, szójából, vagy kukoricából tevődik össze, ilyen takarmányokat adnak a teheneknek, írja a livingtraditionally.com.

A bio minősítéssel ellátott csomagolású natúr joghurtokat keressük inkább az üzletekben, ezek a legmegbízhatóbb termékek, amelyeket ízlés szerint tudunk édesíteni organikus mézzel, vagy édes erdei gyümölcsökkel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek