A fűzfa tea enyhíti a reumás fájdalmakat és a menstruációs görcsöket

Fájdalomcsillapító hatásai miatt a fűzfakérget már évszázadok óta használják számos betegség kezelésére, a hólyaghuruttól a reumáig.

A fűzfa tea enyhíti a reumás fájdalmakat és a menstruációs görcsöket

A fűzfa ágait ugyanakkor rugalmasságuk miatt kosárfonáshoz is felhasználják. Mintegy négyszáz faja főképp a Föld északi féltekéjén honos, és egész Európában megtalálható. Vízparti sétákon érdemes figyelmesnek lennünk, mert gyakran találkozhatunk a faj különböző képviselőivel, például a fenségesen gyönyörű szomorúfűzzel, vagy kisebb cserjékkel, például a rekettyefűzzel vagy hamvas fűzzel.

A fűzfa tea az egyik legjobb a reumás fájdalmak enyhítésére és a láz csökkentésére. A fűzfát „természetes aszpirinnek” is nevezik, ugyanis ahhoz hasonlóan hat, a szalicin egyik természetes forrása.

A szalicin leginkább a fa kérgében található meg, és azok a fajok, amelyek a leggazdagabbak benne a Salix fragilis (törékeny fűz) és a Salix purpurea (csigolyafűz). A fűzfakéregben található szalicin fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, akárcsak az aszpirin. A szintetikus aszpirinhez képest enyhébb hatással van a gyomorra, mert a szalicin a szervezetben alakul át szalicilsavvá.

Ezt már olvastad? Így használd a fűzfakérget lumbágóra, ízületi fájdalmakra

Így készítheted el a teát

A tea elkészítéséhez a fűzfa kérgét kell használnunk, nem a leveleit. A szárított, darált fakérget 20 percig kell főzni a vízben. 1 csésze vízhez 2 evőkanál szárított és összezúzott fűzfakérget használjunk.

Ezt a teát ne fogyasszuk nagy adagokban: napi 5-6 evőkanál elegendő belőle. A fűzfakérget ugyanakkor finomra darált por formájában is fogyaszthatjuk, ehhez egy elektromos kávédarálóval darálhatjuk meg a kérget. Ebből a porból napi 3-szor fél teáskanálnyi adagot ajánlott bevenni.

Ellenjavallatok

A fűzfakéreg fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik:

  • Allergiásak vagy érzékenyek az aszpirinre, szalicilsavra, vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentőkre;
  • Vérhígítókat (antikoaguláns gyógyszerkészítményeket vagy béta-blokkolókat) szednek;
  • Gyomorfekéllyel, asztmával, súlyos máj- vagy vesebetegséggel küzdenek;
  • Véralvadási problémáik vannak.

Ugyanakkor ellenjavallt terhes nőknek és 16 gyerekeknek is.

Mielőtt bármilyen naturista kezelésbe kezdenénk, kérjük ki egy szakorvos véleményét.Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.