HolotropikumAlternatív gyógyászatA fűzfa tea enyhíti a reumás fájdalmakat és a menstruációs görcsöket

A fűzfa tea enyhíti a reumás fájdalmakat és a menstruációs görcsöket

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Fájdalomcsillapító hatásai miatt a fűzfakérget már évszázadok óta használják számos betegség kezelésére, a hólyaghuruttól a reumáig.

A fűzfa tea enyhíti a reumás fájdalmakat és a menstruációs görcsöket

A fűzfa ágait ugyanakkor rugalmasságuk miatt kosárfonáshoz is felhasználják. Mintegy négyszáz faja főképp a Föld északi féltekéjén honos, és egész Európában megtalálható. Vízparti sétákon érdemes figyelmesnek lennünk, mert gyakran találkozhatunk a faj különböző képviselőivel, például a fenségesen gyönyörű szomorúfűzzel, vagy kisebb cserjékkel, például a rekettyefűzzel vagy hamvas fűzzel.

A fűzfa tea az egyik legjobb a reumás fájdalmak enyhítésére és a láz csökkentésére. A fűzfát „természetes aszpirinnek” is nevezik, ugyanis ahhoz hasonlóan hat, a szalicin egyik természetes forrása.

A szalicin leginkább a fa kérgében található meg, és azok a fajok, amelyek a leggazdagabbak benne a Salix fragilis (törékeny fűz) és a Salix purpurea (csigolyafűz). A fűzfakéregben található szalicin fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, akárcsak az aszpirin. A szintetikus aszpirinhez képest enyhébb hatással van a gyomorra, mert a szalicin a szervezetben alakul át szalicilsavvá.

Ezt már olvastad? Így használd a fűzfakérget lumbágóra, ízületi fájdalmakra

Így készítheted el a teát

A tea elkészítéséhez a fűzfa kérgét kell használnunk, nem a leveleit. A szárított, darált fakérget 20 percig kell főzni a vízben. 1 csésze vízhez 2 evőkanál szárított és összezúzott fűzfakérget használjunk.

Ezt a teát ne fogyasszuk nagy adagokban: napi 5-6 evőkanál elegendő belőle. A fűzfakérget ugyanakkor finomra darált por formájában is fogyaszthatjuk, ehhez egy elektromos kávédarálóval darálhatjuk meg a kérget. Ebből a porból napi 3-szor fél teáskanálnyi adagot ajánlott bevenni.

Ellenjavallatok

A fűzfakéreg fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik:

  • Allergiásak vagy érzékenyek az aszpirinre, szalicilsavra, vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentőkre;
  • Vérhígítókat (antikoaguláns gyógyszerkészítményeket vagy béta-blokkolókat) szednek;
  • Gyomorfekéllyel, asztmával, súlyos máj- vagy vesebetegséggel küzdenek;
  • Véralvadási problémáik vannak.

Ugyanakkor ellenjavallt terhes nőknek és 16 gyerekeknek is.

Mielőtt bármilyen naturista kezelésbe kezdenénk, kérjük ki egy szakorvos véleményét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek