KoktélA futballista, aki 38 éve él éber kómában, egy orvosi műhiba miatt!

A futballista, aki 38 éve él éber kómában, egy orvosi műhiba miatt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Csaknem négy évtizede kómában van Jean Pierre Adams labdarúgó, aki ezt megelőzően a francia válogatottban játszott. Élete egy orvosi műhiba miatt drámai fordulatot vett!

34 éves kora óta, 1982. március 17-től a focista csak pislogni, lélegezni és emészteni tud. Jean Pierre élete több, mint felét öntudatlan állapotban töltötte. 1972-76 között 22 meccset játszott a francia válogatottban. Többek Közt a Nimes, a Nice és a PSG színeit képviselte. Majd egy sérülés miatt, március 17-én egy lyoni kórházba került, ahol térdszalag szakadás miatt műtötték meg. Az aneszteziológus elkövetett egy olyan súlyos hibát, Jean Pierre Adams soha többé nem lett már ugyanaz, aki volt.

A műtét pont egy orvosi sztrájk kellős közepén volt, kevés orvos dolgozott, az aneszteziológus és asszisztense 8 beteget kellett elláson két különböző osztályon egyszerre. A túlterheltség miatt tévesen intubálta a volt focistát.

Jean Pierre és családja

A műtét sikerült, Adamset pedig annak ellenére, hogy nem tudott önálló életet élni, kiengedték a kórházból, mivel már nem volt, amit kezdjenek vele. Azóta, 38 éve, otthoni ellátásban részesül, egy ágyon fekszik, és gyakorlatilag vegetál. Nincs szüksége semmilyen speciális eszközre, hiszen önállóan lélegzik.

A felesége Jean Pierre Bernadette gondozza, aki 1969-ben esküdött örök hűséget neki. Abban az időben nem támogatták egy fehér nő és egy fekete férfi házasságát, de annyira szerették egymást, hogy ez sem állta útját a házasságuknak. Két közös gyermekük van, Laurent és Frederic, akik időközben már felnőttek.

Jean Pierre Adams felesége ma.

“Azt hiszem, érzi, hogy ott vagyok, felismeri a hangom. Ha nem vagyok mellette, sokkal szomorúbb az arca, mondták azok, akik ez idő alatt vele voltak. Fura, hogy gyakorlatilag nem öregszik, nem ráncosodik, és nincsenek fehér hajszálai. Aznap, amikor a baleset volt, úgy éreztem, megállt az idő. Amikor alszik, becsukja a szemét, ha ébren van, kinyitja, de gyakorlatilag, nem lát, vagyis nincs itt, csak fizikailag. Nem tudja kifejezni magát, de él, a saját világában” – mesélte Bernadette.

Az ügyben a tárgyalás 7 évig tartott, az aneszteziológust és az asszisztensét egy-egy hónap felfüggesztett börtönre ítélték, és 8.000 ezer eurós kártérítést kellett kifetniük. Bernadette kártérítést és élethosszig tartó nyugdíjat kap, amit a biztosító fizet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek