KuriózumA földönkívüli élet lehetséges bizonyítéka

A földönkívüli élet lehetséges bizonyítéka

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Antarktiszon működő amerikai kutatóbázis sikeresen fúrt majd 1 km mélyen a jég alá. A kutatók bejelentették, hogy a fúrás közben mért nyomáskülönbségek arra engednek következtetni, hogy a tó akár mesterségesen is létrejöhetett.

anktartisz-projekt

A tudósok egy speciális kamerával szeretnék első ízben tanulmányozni a Whillans tó élővilágát. Eddigi kutatásaik máris sikerrel jártak, ugyanis eddig ismeretlen mikróbális életformákat azonosítottak, amelyek alátámaszthatják, hogy a Naprendszerben lévő “élet” más bolygóról került ide.

A Whillans Projekt egyike azon három legfontosabb sarkköri kutatásoknak, melyek antarktiszi tavakat tárnak fel. Decemberben egy brit kutatócsoport sikeresen pásztázta az Ellsworth tavat, de előre nem látott technikai problémák merültek fel, így félbe kellett hagyniuk. A következő kutatás már a Vostok tóban folytatódott, de különösebb felfedezést az sem hozott.

A “Wissard” csapat (Whillans Ice Stream Subglacial Acces Reaserch Drilling) egy különleges olvasztó berendezést használt, amellyel sikeresen olvasztották a Whillans tót beborító jégréteget. Különféle szenzorokkal és mérő berendezésekkel felkészülve alig várják, hogy tüzetes vizsgálatnak vessék alá a tavat és környezetét. A feladat koránt sem volt egyszerű, ugyanis a tó felszínét 801 méteres jégburok borította.

Az eddigi szeizmikus eredmények azt mutatják, hogy több, mint 300 tó található a Fehér Kontinens jégrétege alatt, amelyek folyékony formában léteznek mai napig, és akár életet is tartalmazhatnak mikroorganizmusok formájában (feltehetően).

Az asztrobiológusok hangsúlyozzák, hogy a földönkívüli életformát mindenképpen mikroorganizmusok formájában kell elképzelni, de fontossága továbbra is felmérhetetlen. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az Antarktiszon talált életformák képesek életben maradni több kilométerrel a fagyos jégréteg alatt, úgy már elképzelhető, hogy a Naprendszer más óriásbolygóin is található élet. Bizonyított, hogy az óriásbolygók fagyott felülete alatt talajmenti, folyékony állapotban fennmaradt tavak, óceánok lehetnek.

Dr. David Pearce, az Ellsworth tónál táborozó brit kutatócsapat “feje”, kijelentette, hogy az amerikai fúrások izgalmas fejleményekkel szolgálhatnak. “Mindig úgy érzetem, hogy ezek a kutatások kiegészítik egymást”, magyarázta a kutató.

“Az Ellsworth projekt a Trans-Antarktiszi hegyekben, a legmagasabb csúcs közelében tevékenykedik, a Vostok pedig a Közép-Antarktisz déli részén, míg a Whillans egy félszigeten, egy delta közelében. Ez a három projekt összesített eredménye komoly előrelépést jelent majd a jégalatti élővilág kutatásában”, mondta Pearce.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek