UtazásA FÖLD valóban egy csodálatos hely. Íme 18 lélegzetelállító FOTÓ, ami be...

A FÖLD valóban egy csodálatos hely. Íme 18 lélegzetelállító FOTÓ, ami be is bizonyítja ezt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Föld gyönyörű. Mi emberek, túl kicsik és figyelmetlenek vagyunk ahhoz, hogy mindennapi életünkben rácsodálkozzunk kék otthonunk szépségeire.

Talán ha minden nap legalább egyszer szembesülnénk azzal, hogy milyen döbbenetesen gyönyörű bolygó hord minket a hátán, valamivel többre becsülnénk azt. Ebben segít az alábbi néhány csodálatos felvétel.

1975 óta az Európai Űrügynökség jelenti Európa számára a kapcsolatot az űrrel, számos kutatást, nagy felbontású képeket és műholdas archívumokat tárva a világ elé. Egyik ilyen megrendítő kiadványa az „Observing the Earth” nevű fotóarchívum, amelyet így ír le az ESA (European Space Agency):

„A Föld-figyelő műholdak felvételei igen széles látószögben képesek bemutatni a világot, olyan pontossággal képesek ábrázolni a nagyszabású természeti jelenségeket azok teljes valójában, amelyhez hasonló módon egy sereg talajközeli megfigyelő sem lenne képes. Egyetlen műholdkép képes megmutatni egy kontinensméretű légszennyezést, a földrengések és erdőtüzek okozta nagy kiterjedésű károkat, vagy éppen egy 500 km átmérőjű hurrikánt, teljes egészében. […]”

Most pedig, inkább beszéljenek a képek!

kep1

1. Namib-sivatag

A kék-fehér terület a Tsauchab folyó kiszáradt medre. Az apró fekete pontok a folyóparthoz közeli növényvegetációk csoportjai, míg a só lerakódások világos fehéren jelennek meg a felvételen.

kep2

2. Velence, Olaszország

A képen az olasz Velence városát képező szigetek és a szomszédos velencei lagúna látható. A központi kerületeken át kígyózik a Grand Canal, északi végénél a Santa Lucia vasútállomással, déli végénél pedig a Szent Márk-öböllel. Ráközelítve, a csatornán közlekedő vízibuszok és taxik, valamint a dokkok mentén parkoló gondolák is láthatók. Az északon látható, négyzet alakú sziget a San Michele-sziget, amely valaha börtönsziget volt, de Napóleon hódításainak idejében temetővé alakult.

kep3

3. Algériai Szahara

A térséget a „terror földjének” is nevezik a víz és vegetáció hiánya miatt. Amint látható, a térséget a sötét homokkő-dombok, meredek kanyon falak, só tömbök (fehérrel), sziklás fennsíkok jellemzik, koncentrikus hurkokat kirajzoló homokkő kibukkanásokkal és többszintes homokdűnék hullámzó tengerével („ergekkel”). A sárga virágcsokorként megjelenő Mehedjibat erg kis csillagdűnék klasztere, amelyek nem szélességükben, hanem függőlegesen növekszenek.

kep19

 

4. Dél-Kaliforniai Imperial-völgy

A völgy a Salton-tenger déli részétől kezdődik (balra fent) és dél fele nyúlik, 80 km-nyire Mexikóba hatolva. Látszik Brawley (jobbra lent), Westmorland (balra lent) és Calipatria (fent) városa, a Ramer (fent) és Finney (középen jobbra) tavakkal.

kep4

5. Bőséges plankton hullám

Ez az Envisat kép egy Görögország-méretű virágzó planktonfelhőt ábrázol, ami a Barents-tengeren nyúlik keresztül, Észak-Európa partjainál.

kep5

6. Brazíliai esőerdő

A folyó fő ága mentén különálló „holtág tavak” vannak, amelyek akkor keletkeznek, amikor a folyó iránya megváltozik.

kep6

7. Skandináv hó

A Skandináv-félszigeten fekvő Norvégia, Európa leg északibb országa, a fjordokról híres. A képen is látható ezekből néhány, a fehér, hófödte tájat tagoló sötét vonalakként megjelenve. A kép tetejénél látható Norvégia leghosszabb és legmélyebb fjordja, a Sogne fjord. Az alsó jobb sarokban látszik Dánia, a kisebb-nagyobb vízterületekkel foltozott Jütland-félszigeten.

kep7

8. Kazahsztán „kincses szigete”

A felvétel nagy részét alacsony növényzettel borított fennsík uralja. A bal alsó sarokban megfigyelhető világos úthálózat a Karakuduk olajmező, ebben a „hálóban” levő négyzeteken vannak a kutak. Láthatók még különböző olajkitermelő épületek is. Kazahsztán – főleg a Mangistau régió – nagy mennyiségű fosszilis üzemanyag tartalékokkal és bőséges ásvány- és fémraktárakkal rendelkezik, ezért nevezik Mangistaut Kazahsztán „kincses szigetének”.

kep8

9. A Palouse-régió

Az Észak-Amerika észak-nyugati területén levő Palouse jelentős egy mezőgazdasági terület, ahol leginkább búzát és zöldségeket termesztenek. A dimbes-dombos, festői tájat sokszor hasonlítják az olaszországi Toszkán látképhez.

kep9

10. A Gangesz káprázatos deltája

A Bengáli-öbölben 350 km szélességben húzódó deltasíkság a Gangesz, Brahmaputra és Meghna összefutásánál alakult ki. Mivel a standard radarképek nem a visszavert fényt, hanem a felületi visszaverődést ábrázolják, ezért általában színtelenek.

kep10

12. Mezőgazdasági terület, Kansas

Ez a színezett Landsat-5 felvétel az Egyesült Államokbeli Kansas mezőgazdasági területeit ábrázolja. A szántóföldek kör- és négyzet alakú tagoltsága a különböző öntözőrendszerek miatt alakult ki. A színezés miatt a vegetációk leginkább vöröses-barnás árnyalatúak a képen, így jobban megkülönböztethetők a fajok. A jobb alsó sarokban a mezőgazdasági fércművet a Cimarron folyó szakítja meg – a folyó vize néha teljesen eltűnik a meder homokja alatt. Középen jobbra látható Ulysses városa.

kep12

13. Jéghegy sikátor, Labrador

Több mint 1000 jéghegy olvad le a Labrador-félsziget dél részéről és Új-Fundland északi részéről májustól június végéig, ezért kapta a terület a „jéghegy sikátor” becenevet. Fent láthatók a lefele csúszó jégtáblák, ahogy a tengerbe siklanak. A fehér örvények az óceáni áramlások sodrását követő kis jégdarabok, jól mutatják a felszíni óceáni áramlások irányát.

kep13

14. Al Jawf oázis, Líbia

A város és a telkek között látszik a Kurfa Repülőtér két, párhuzamos kifutópályája. A mezőgazdasági telkek átmérője eléri a 10 kilométert. A kör alakot a központi tengelyű öntözőrendszer kölcsönzi a területeknek, ahol hosszú, körbe forgó vízcsövek mozognak a forrás körül. Mivel a területen egyáltalán nem esik eső, a fosszilis vizet mélyről a föld alól pumpálják fel az öntözéshez.

kep14

15. Dél-Románia

A faág mintázat a folyók és folyamok menti erózió következtében alakult ki. A kép közepén szalad lefele a Cotmeana folyó. Ránagyítva látható, ahogy hatalmas területek aprózódtak fel több száz kisebb területre, itt mezőgazdasági zónákat alakítottak ki.

kep15

16. Havas Szibéria

A bal alsó sarokban kanyarog a Jenyiszej folyó, amely északon, a Kara-tengerbe folyik. Ezt a folyót tartják a Kelet- és Nyugat-Szibéria közti határnak. A képen látható terület nagy hányada az Északi- Sarkkör felett fekszik – itt a talaj az év nagy részében fagyott állapotban van.

kep16

17. Arany ívek

A kékesfehér terület a Tsauchab folyó kiszáradt medre, a fekete pontok pedig a folyó menti vegetációk rajzolata. A só felrakódások fehéren jelennek meg.

kep17

18. A Mississippi deltája

Ezen az utószínezett képen a szárazföldi vegetációk rózsaszínben, míg a környező vízben levő üledék világoskékben és zöldben tündököl.

kep18

19. Aragónia és Katalónia mezőgazdasági területei

Számos mezőgazdasági ültetvény látható, többek között zöldségekkel, gyümölcsökkel, búzával és árpával bevetve. A kör alak itt is a központi tengelyű öntözőrendszer alkalmazásának köszönhető: a középen levő vízforrás látja el a forgó locsolókat.

Forrás és fotók: European Space Agency/Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek