KoktélA férfi, aki tönkretette Oscar Wilde életét, az író nagy szerelme volt

A férfi, aki tönkretette Oscar Wilde életét, az író nagy szerelme volt

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Több mint 120 évvel ezelőtt Oscar Wilde az egyik leghíresebb és legnagyobb tiszteletben álló férfi volt Európában. Hihetetlen irodalmi tehetségéről, éles elméjéről és esztétikai érzékéről volt ismert, és úgy tűnt, mindene megvan: boldog család és siker az írói karrierjében. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedett azzal a férfival, aki élete nagy szereleme lett, de egyúttal az az ember is, aki tönkretette az író életét.

Oscar Wilde felesége Constance Lloyd volt, aki két fiút is szült az írónak, de Wilde mindig is vonzódott a férfiakhoz, több futó kalandja és hosszabb kapcsolata is volt, és amikor 1891-ben megismerte Lord Alfred Douglast, akit Bosie becenéven is emlegetnek, az író élete valóban örökre megváltozott.

Bosie csak 21 éves volt, nagyon vonzó, azonnal meghódította Oscar Wilde szívét, amikor bevallotta neki, hogy 9-szer olvasta az író sikeres regényét, a Dorian Gray arcképét, ami éppen abban az évben jelent meg először. A két férfi szerelme ezután gyorsan kibontakozott, de, mint később kiderült, Oscar Wilde számára ez volt a vég kezdete.

Oscar Wilde

Lord Alfred Douglas rendkívül vonzó férfi volt, de szépsége mögött kegyetlen személyiség rejlett. Képtelen volt az empátiára, rajongott önmagáért, önző és kicsinyes volt, és a saját családja is elidegenedett tőle.

Megismerkedésük után Bosie bevezette Wilde-ot a melegek világába.

Bosie apja, Queensberry márki, aki meglehetősen konzervatív férfi volt, felháborodott, amikor tudomást szerzett fia és Oscar Wilde kapcsolatáról. 1895. február 18-án egy kártyát hagyott Oscar Wilde egyik klubjának portásánál, amelyen „szodomitának” nevezte az írót. Douglas, aki gyűlölte az apját, arra biztatta Wilde-ot, hogy perelje be a márkit becsületsértés miatt.

Oscar Wilde egy férfi társaságában

Az író barátai tanácsa dacára be is perelte a márkit, aki azonban magánnyomozókat fogadott, és tanúkat keresett, akik készek voltak bevallani a bíróságon, hogy Oscar Wilde intim kapcsolatba került velük – a listán 12 férfi szerepelt. Wilde barátai azt tanácsolták, hogy hagyja annyiban az ügyet, és meneküljön Franciaországba, ő azonban erre nem volt hajlandó. A per újabb fordulatot vett, Queensberry márkit felmentették, Oscar Wilde ellen pedig eljárást indítottak homoszexualitás vádjával.

Újabb tárgyalás következett, amelyen az írót végül „súlyos fajtalankodásért” ítélték el, ami tönkretette családi életét és karrierjét is. A bíró a maximális, kétévnyi börtönre ítélte őt, 1895-től 1897-ig.

De a legrosszabb mégis az volt, hogy a férfi, akit szeretett, elárulta őt. A The Guardian szerint Lord Alfred egyáltalán nem jelent meg Wilde tárgyalásán, hogy megvédje őt, és általában véve tartotta a távolságot. Oscar Wilde szabadon bocsátása után mégis folytatták kapcsolatukat, és együtt költöztek Nápolyba.

De amikor Douglas családja azzal fenyegetőzött, hogy megvonják a jövedelmét, habozás nélkül elhagyta az írót. Néhány évvel később Oscar Wilde egyedül és szegényen halt meg.

Oscar Wilde halála után Bosie élete nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta tönkretenni az író megmaradt hírnevét is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek