A felnőtté válás során a gyermek megismeri a világot, és kialakulnak nála bizonyos jellemvonásbeli tulajdonságok. Számos felnőttkorban jelentkező probléma okát azonban közvetlenül a gyermekkorban kell keresni.

Ha a felnőtt korára jó, gondoskodó és szerető személyt kényelmes és harmonikus körülmények között nevelték szülei, akkor minden bizonnyal a hallgatag és bizonytalan embert gyerekkorában valószínűleg megfosztották a szülői figyelemtől és szeretettől. Mindenféleképpen a nehéz gyermekkor minden esetben rányomja bélyegét a felnőttkorra.

Az alábbiakban sorakozik 5 olyan probléma, amely mindegyike egy felnőtt nehéz gyermekkoráról beszél!

1. A kapcsolatok hiánya

Sok szülő a gyerekévek során belecsepegteti csemetéibe, hogy a világ kegyetlen, senkiben sem bízhatnak meg, hogy csak önző emberekkel és árulókkal vannak körülvéve. A szülők eme félelme lehet valód is. De ha ezt sulykolja folyamatosan a gyermekébe, az idővel túl nagy jelentőséget fog majd tulajdonítani e figyelmeztetésnek. Ennek eredményeként ez az ember senkit sem fog beengedni az életébe, ezzel korlátozva önmagát és társas kapcsolatait egyaránt.

2. Képtelen lesz önálló döntéseket hozni

A szülők gyakran beszélnek a gyermek hibáiról, felsorolván, hogy az miben is tévedett. Ily módon aláássák önbizalmát és cselekedeteit. Az ilyen gyerek felnőttként nem tud majd önálló döntéseket hozni, állandóan kételkedni fog önmagában és tulajdon erejében.

3. Nem hiszi el a bókokat

Az a személy, aki gyermekkorában nem kapott bókokat, felnőtt korára ezeket hízelgésként vagy gúnyként fogja fel. Így aztán nem is hisz bennük, és sokkal rosszabbnak tartja önmagát, mint amilyen valójában. Az ilyen embereknek gyermekkoruk óta problémáik adódnak az önértékeléssel.

4. Agresszió

Amelyik gyermeket kiskorában bántalmazták a szülei, felnőttkorában jó eséllyel válik ő maga is agresszív emberré. Gyerekként elviselte szülei minden sértését, megaláztatását, verését, és amikor felnő, rendkívül agresszívvá válik, ezzel adva ki magából a benne felgyülemlett negatív érzelmeket.

5. Mások véleményétől való függőség

Gyermekkorban, egyes szülők hajlamosak folyamatosan összehasonlítani gyermeküket más gyerekekkel, és ezt nem a sajátjuk javára teszik. Ennek eredményeként, az ilyen felnőtt a mások véleményétől válik függővé. Mindenkinek meg akar majd felelni és mindezt a saját érdekei rovására fogja tenni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.